Deniz ve okyanuslardaki dalgaların başlıca kaynağı rüzgârlardır. Dalgalar, enerjilerini sönümlendirecek herhangi bir engelle karşılaşmadığı takdirde bütün bir okyanus havzasını dolaşma potansiyeline sahiptir. Dalgalar okyanus boyunca suyu değil enerjiyi iletir. Peki şimdiye kadar kaydedilmiş en büyük dalganın yüksekliğini hiç merak ettiniz mi?
Dünyanın En Büyük Buz Sahanlığı Küresel Isınmadan Nasıl Etkileniyor?
Araştırmalar okyanus suyu sıcaklığındaki küçük değişimlerin bile Batı Antarktika Buz Örtüsü’nün büyüklüğünü etkileyebileceğini gösteriyor.
Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırdı!
Ortalama küresel okyanus yüzey sıcaklığı 2016 yılı rekorunu (20,95 oC) kırarak 20,96 oC’ye ulaştı.
Hava Olaylarının Ardındaki Gizemli İkili: El Niño ve La Niña
Son zamanlarda yaşanan sıcaklık rekorlarının ardındaki en önemli faktörlerden biri olan El Niño etkisi, özellikle Pasifik Okyanusu’nun orta ve doğu kısımlarında deniz suyu sıcaklığının artması olarak tanımlanıyor. La Niña ise aynı bölgede deniz suyu sıcaklığının normalden daha düşük olması anlamına geliyor.
Son Yüzyılın En Büyük Doğal Patlaması
Bilimsel çalışmalar, 2022’de Tonga Takımadaları civarında yaşanan volkanik patlamanın son yüzyıl içinde yaşanmış en büyük doğal patlama olduğunu gösteriyor.
Doğada Çözünebilen Balık Ağları
Soluduğumuz havadaki oksijenin %50’sinden fazlasının kaynağı olması, iklim koşullarının dengelenmesindeki rolü, birçok canlı türüne ev sahipliği yapması ve insanlara besin sağlamasıyla okyanuslar ekosistem için hayati bir öneme sahip. Bazı insan faaliyetleri ise okyanusların kirlenmesine neden olarak canlıları olumsuz etkiliyor.
• 21/05/2020
Prof. Dr. Barış Salihoğlu ile Benim Mavi Gezegenim
Okyanusların Dünya için önemi nedir? Okyanusları ve denizleri neden korumalıyız? Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Barış Salihoğlu ile yaşam kaynağımız okyanusların ve denizlerin önemini konuşuyoruz.
• 16/12/2019
Antarktika’da Bir Türk Çevrebilimci: Dr. Korhan Özkan Antarktika Seferi’ni Bilim Genç’e Anlattı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olan Dr. Özkan yüksek lisans eğitimini ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde aldı. Doktorasını Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamlayan Dr. Özkan hâlen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görev yapıyor ve tatlı su ve deniz etkileşimleri, deniz kuşları ekolojisi ve korunumu üzerine araştırmalar yapıyor.
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 17 kişilik Türk araştırma ekibinde yer alan Dr. Öğr. Üyesi Korhan Özkan ile Antarktika seferi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Antarktika’da Bir Türk Çevrebilimci: Dr. Korhan Özkan Antarktika Seferi’ni Bilim Genç’e Anlattı
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 17 kişilik Türk araştırma ekibinde yer alan Dr. Öğr. Üyesi Korhan Özkan ile Antarktika seferi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Denizlerdeki Gizli Tehlike: Çeken Akıntı
Ülkemizde özellikle Karadeniz kıyılarında ortaya çıkan çeken akıntı nedir, nasıl fark edilir, çeken akıntıya kapılan yüzücüler ne yapmalıdır?
En Çok Okunan Makaleler