Vantablack: Daha Siyahı Yok
İngiltere’de bir firma şu ana kadar bilinen en siyah malzemeyi laboratuvar ortamında üretti. Vantablack ismi verilen malzeme, üzerine düşen görünür ışığın %99,965’ini soğuruyor.
İngiltere’de bir firma şu ana kadar bilinen en siyah malzemeyi laboratuvar ortamında üretti. Vantablack ismi verilen malzeme, üzerine düşen görünür ışığın %99,965’ini soğuruyor. Vantablack ile kaplı bir malzeme ne kadar kırışık veya engebeli olursa olsun üzerine düşen ışığın neredeyse tamamı soğurulduğu için bu fark edilemiyor. Şu an üzerinizde vantablack ile kaplanmış bir giysi olsaydı, insanlar giysiniz üzerinde herhangi bir kırışıklık olduğunu hatta giysinizin üç boyutlu olduğunu dahi fark edemeyeceklerdi. Kısacası giysinizi göremeyeceklerdi!
Ürünün ismindeki vanta ifadesi dikey hizalanmış nanotüp dizileri (vertically aligned nanotube arrays) anlamına geliyor. Saf karbon kaplama olan vantablack “düşük-sıcaklık karbon nanotüp büyüme süreci” adı verilen bir teknikle üretildi. NASA ve başka araştırma şirketleri de özellikle havacılık ve uzay teknolojilerinde kullanmak için vantablack gibi “süper siyah” malzemeler üzerinde araştırmalar yapıyor. Süper siyah malzemeler genelde silisyum ve titanyum üzerine kaplanıyor. Karbon nanotüp malzemeler üretilirken yüksek sıcaklıklarda çalışıldığı için hassas elektronik cihazlara ve düşük erime sıcaklığına sahip malzemelere ise doğrudan uygulamak mümkün olmuyor. Vantablack’te alt tabaka (substrat) olarak alüminyum kullanılıyor.
Yüksek ısı iletkenliğine ve düşük kütle hacim oranına sahip bir malzeme olan vantablack ısıyı bakırdan yedi buçuk kat daha iyi iletiyor, çelikten ise on kat daha sağlam. Kalkış şoklarına ve uzun süreli sarsıntılara dayanıklı olan vantablack uzay çalışmalarında kullanılan cihazların iç parçalarını kaplamak için de hayli uygun.
Vantablack’in ultra düşük yansıtma özelliği ile elektro-optik görüntüleme ve hedefleme sistemlerinin daha iyi performans göstereceği düşünülüyor. Bu malzemenin kullanıldığı teleskoplarla en donuk (sönük) yıldızlar daha net gözlemlenebilecek, ayrıca uzayın en yaşlı cisimlerinin fotoğrafları çekilebilecek. NASA’ya ait teleskoplarda şu an z306 kodlu boya kullanılıyor. Bu boya yıldızlardan gelen ışığın yansımasını olabildiğince azaltıyor. Ancak yansıyan ışığın oluşturduğu kirlilikten dolayı elde edilen verinin %40’ı hâlâ kullanılamıyor. Vantablack bu boyadan 10 kat daha koyu ve çok daha fazla soğurma kapasitesine sahip. Öte yandan uzay görevleri sırasında yüksek ısı ve radyasyona maruz kalabilen uzay araçlarının vantablack ile yalıtılabileceği de düşünülüyor.