Yer Yüzeyindeki Kütleçekim Alanının Detaylı Haritası
Alman ve Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ortak çalışma grubu, yer yüzeyindeki kütleçekim alanının detaylı bir haritasını yaptı.

Alman ve Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ortak çalışma grubu, yer yüzeyindeki kütleçekim alanının detaylı bir haritasını yaptı. Çalışma sırasında elde edilen sonuçlar yer yüzeyinin farklı noktalarındaki kütleçekim alanları arasındaki farkın daha önce düşünülenden %40 daha büyük olabileceğini gösteriyor.
Noktasal (uzayda bir hacim kaplamayan) bir parçacığın -örneğin elektronun- etrafında oluşturduğu kütleçekim alanı parçacığın kütlesi ile doğru, parçacığa olan mesafenin karesi ile ters orantılıdır. Yer yüzeyindeki herhangi bir noktadaki kütleçekim alanı -Dünya'nın dışındaki parçacıkların zayıf etkisi ihmal edilirse- Dünya'daki tüm parçacıkların o noktada sebep olduğu kütleçekim alanının bir bileşkesidir. Eğer Dünya'daki kütle dağılımı homojen (her noktada aynı yoğunlukta) ve Dünya'nın yüzeyi mükemmel bir kürenin yüzeyi gibi olsaydı kütleçekim alanının büyüklüğü yer yüzeyinin her noktasında aynı olurdu. Fakat hem Dünya'daki kütle dağılımının heterojen (farklı noktalarda farklı yoğunlukta) olması hem de yer yüzeyindeki çıkıntılar ve girintiler kütleçekim alanının farklı noktalarda farklı büyüklükte olmasına neden oluyor.
ABD Uzay Mekiği ile elde edilen topografik verileri kullanan Alman ve Avustralyalı araştırmacılar, yer yüzeyindeki kütleçekim alanının bugüne kadar yapılmış en detaylı haritasını çıkardı. Haritanın çözünürlüğü, daha önce yapılmış benzer haritalardan 40 kat daha yüksek. Çalışma sırasında iki nokta arasındaki mesafenin yaklaşık 200 metre olduğu üç milyar noktadaki serbest düşme ivmesi hesaplanmış.
Sonuçlar yer yüzeyinde kütleçekim alanının en büyük olduğu yerin Kuzey Kutbu yakınları, en küçük olduğu yerin ise Güney Amerika'daki And Dağları’nın bir parçası olan Huascaran Dağı'nın zirvesinde olduğunu gösteriyor.
Dünya'nın kütleçekim alanı ile ilgili yüksek çözünürlüklü görsellere aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.
http://geodesy.curtin.edu.au/research/models/GGMplus/gallery.cfm