Yok Olmanın Eşiğindeki Gezegenler
Yıldızı tarafından yutulmak üzere olan üç ötegezegen keşfedildi.
Yıldız sistemleri ile ilgili güncel modeller, gezegenlerin zamanla spiral biçimli bir yörünge çizerek yıldızlarına yaklaşacağını söyler. Gezegenler yıldızlarına yaklaştıkça sıcaklıkları artar ve atmosferleri şişer. Bu süreç aynı zamanda yıldızın etrafındaki gezegenlerin yörüngelerini birbirine yaklaştırarak gezegenlerin birbirine çarpma olasılığını artırır. Yıldızına aşırı derecede yaklaşan gezegenler yanarak yok olur.
Bir grup gök bilimci, Astronomical Journal’de yayımladıkları çalışmada, yıldızları tarafından yutulmanın eşiğinde olan üç ötegezegen keşfettiklerini açıkladı. TOI-2337b, TOI-4329b ve TOI-2669b adı verilen gezegenlerin kütlesinin Jüpiter’inkinin 0,5 ila 1,7 katı olduğu belirtiliyor. TESS görevi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda keşfedilen gezegenlerin en küçüğünün hacmi Jüpiter’inkinden biraz küçük, en büyüğünün hacmiyse Jüpiter’inkinin 1,6 katı kadar.
TOI-2337b’nin gelecek bir milyon yıl içinde yıldızı tarafından yutulacağı tahmin ediliyor. Bu sürenin, bilinen başka herhangi bir gezegene kıyasla daha kısa olduğu söyleniyor.