Yoksa Robotlar da mı “Bıyıklı” Olacak?
Birçok memeli hayvanın ve bazı böcek türlerinin yüzünde bıyık adı verilen tüyler bulunur.
Birçok memeli hayvanın ve bazı böcek türlerinin yüzünde bıyık adı verilen tüyler bulunur. Bu bıyıklar özellikle kedi, fare gibi gece hareket eden hayvanlarda çevreyi algılamaya yarar. Kedinin karanlık ortamda hiçbir yere çarpmadan hareket edebilmesi hava akımına hayli duyarlı bıyıkları sayesinde gerçekleşir.
Doğadaki varlıkları taklit etme merakıyla birleşen nanoteknoloji araştırmaları sayesinde, şimdiye kadar, belli bir algılama kapasitesine sahip pek çok malzeme üretildiğini biliyoruz. Bunlar arasında hayvanların bıyıklarına benzer malzemeler üretmeye çalışanlar da var. Bu alandaki çalışmalardan biri de Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde yapıldı. Proceedings of the National Academy of Sciences (USA) dergisinin Ocak sayısında yayımlanan çalışmada karbon nanotüplerin üzeri ince gümüş filmlerle kaplanarak şimdiye kadar üretilen ve hayvan bıyığına benzeyen sensörlerden 10 kat fazla duyarlılığa sahip olanlar üretildi.
Algılama kabiliyeti hayli yüksek olan bu sensörler üretim kolaylığı, hafiflik, yüksek performans gibi özellikleri sayesinde robot dünyasında ve biyolojik uygulamalarda önemli bir rol üstlenecek gibi görünüyor.