Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Uydumuz İMECE Uzay Yolculuğuna Hazır
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMECE'nin, 15 Nisan sabahı saat 09.48’de ABD’deki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatılması planlanıyor.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İMECE uydusunun optik kamera, elektrikli itki sistemi, tepki tekeri, yıldızizler, Güneş algılayıcı gibi birçok kritik bileşenleri TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından tasarlandı ve üretildi. Uydunun entegrasyonu ve testleri de ülkemizde gerçekleştirildi.
İMECE uydusunda mekânsal çözünürlüğü metre altı seviyesinde olan bir optik kamera bulunuyor. Uydu görüntülerinde dört farklı çözünürlük türü vardır. Mekânsal çözünürlük uydu görüntülerinde bir pikselin yerin yüzeyinde karşılık geldiği alanı ifade eder. Örneğin mekânsal çözünürlüğü 1 metre olan bir uydu görüntüsünde 1 piksel, 1 metre x 1 metre ölçülerinde kareye denk gelen bir alanı gösterir.
İMECE’nin kamerası 0,99 metre çözünürlüklü siyah-beyaz görüntü ve 3,96 metre çözünürlüklü renkli görüntü kaydedebiliyor. Bu sayede İMECE hava sahası ve kara sınırı kısıtlaması olmadan dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü alabilecek.
İMECE’nin üzerinde bulunan elektrikli itki motoru ise uydunun istenilen yörüngede kalmasını sağlayacak.
İMECE, fırlatma koşullarının uygunluğuna göre herhangi bir sorun olmazsa 15 Nisan Cuma günü Türkiye saati ile 09.48’de ABD’deki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden Transporter 7 görevi kapsamında SpaceX’in Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak.