Yüksek Sesle Müzik Dinlemek Ne Zaman Zararlı?
Sevdiğiniz bir sanatçının konserinden çıktınız ve kulağınızın çınladığını hissediyorsunuz. Yüksek sesle müzik dinlemek hayli zevkli ancak sesin şiddetinin belirli bir seviyenin üzerine çıkması sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Sesin şiddeti desibel olarak isimlendirilen birimle ifade edilir. 0 desibel insan kulağının duyabileceği en düşük ses şiddetidir. Desibel seviyesindeki bir kat artış (10 desibelden 20 desibele çıkması) ses şiddetinin 10 kart artması anlamına gelir.
Ses dalgaları havada ilerlerken havadaki moleküller belirli bölgelerde yoğunlaşırken belirli bölgelerde seyrekleşir. Bu durum hava basıncında farklılıklar oluşturur. Kulağa gelen ses dalgaları kulak yolu boyunca ilerler ve kulak zarının titreşmesine neden olur. Titreşen kulak zarı orta kulakta çekiç, örs ve üzengi kemiklerini hareket ettirir. Bu sayede titreşimler iç kulaktaki kokleaya iletilir. Kokleadaki tüy hücreleri ise bu titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştürür ve titreşimler sinir hücreleri tarafından beyne iletilir. Bu sayede duyma işlevi gerçekleşir.
Ses şiddetinin yüksek olması kokleadaki tüy hücrelerinin hasar görmesine neden olabilir. Bu durum sesin şiddetine ve maruz kalma süresine bağlı olarak geçici ya da kalıcı duyma kaybına neden olabilir.
Şiddeti 85 desibelin üzerinde olan sesler kulağa zarar verebilir.
Çok gürültülü ortamlarda bulunacaksanız, örneğin bir Formula 1 yarışını canlı izliyorsanız, kulak tıkacı ve dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıklar gibi kulaklarınızı koruyacak ekipmanlar kullanmayı unutmayın!
Kaynaklar: