Yunuslar Nabızlarını Kontrol Edebiliyor
Bilimsel çalışmalar, yunusların uzun dalışlar sırasında bilinçli olarak nabızlarını düşürdüklerini ve böylece oksijen ihtiyaçlarını azalttıklarını gösteriyor. Benzer bir durum diğer memeli deniz canlıları için de geçerli olabilir.
Dr. Andreas Fahlman ve arkadaşları çalışmalara ilk olarak yunusları eğiterek başlamışlar. Deneylerde kullanılan Tursiops truncatus türü üç erkek yunusa, verilen komuta göre kısa bir süre, uzun bir süre ya da kendi istedikleri kadar nefeslerini tutmaları öğretilmiş.
Araştırmacılar yunusların dışarı verdiği nefesteki oksijen ve karbondioksit seviyelerini ölçmek için özel bir alet geliştirmişler. Hayvanların nabızlarını ölçmek içinse elektrokardiyogram (EKG) kullanılmış.
Kaynak: Dolphin Quest - Oahu
Yunus bir el işareti ile nefes tutma komutunu aldığında ters dönüyor. Hayvanın nefesindeki oksijen ve karbondioksit seviyelerini ölçmek için özel bir alet kullanılıyor. Nabız verileri ise EKG ile toplanıyor.
Elde edilen sonuçlar, yunuslara nefeslerini tutma komutu verildiğinde hayvanların nabzının düştüğünü gösteriyor. Üstelik daha uzun süre nefeslerini tutacakları zaman nabızları çok daha hızlı bir biçimde çok daha düşük seviyelere iniyor. Bu sonuçlar, yunusların ve belki de diğer memeli deniz canlılarının bilinçli bir biçimde nabızlarını kontrol edebildikleri şeklinde yorumlanıyor.
Yunusların derinlere dalacakları zaman nabızlarını düşürerek oksijen ihtiyaçlarını azalttıkları düşünülüyor. Böylece vurgun yemek gibi tehlikelerle daha kolay baş edebiliyorlar.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Frontiers in Physiology’de yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.