Yüzen Mikrorobotlarla Zatürre Tedavisi
Akciğerlerin içinde yüzen ve üzerinde antibiyotikler taşıyan mikrorobotlar geliştirildi. Zatürreye sebep olan bakterileri öldüren antibiyotikleri taşıyan mikrorobotlarla fareler üzerinde yapılan ilk tedavi denemeleri başarılı oldu.
iStock.com / magicmine
San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesinden bir grup araştırmacı, zatürre tedavisinde yararlı olabilecek mikrorobotlar geliştirdi. Antibiyotik taşıyan nanoparçacıkların alg hücrelerinin üzerine yerleştirilmesiyle üretilen robotlar, akciğerlerin içinde yüzerek yol alabiliyor.
Araştırmacılar antibiyotik taşıyan nanoparçacıkların üzerini bir tür beyaz kan hücresi olan nötrofillerin hücre zarlarıyla kaplamışlar. Bu hücre zarları, bakterilerin yanı sıra vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve yangıya sebep olan molekülleri soğurur. Dolayısıyla mikrorobotlar sadece hastalıklı bölgeye ilaç dağıtımı yapmakla kalmıyor aynı zamanda yangıyı da azaltıyor.
Fareler üzerinde yapılan ilk testler başarılı oldu. Farelere ilk olarak bir tür ölümcül zatürreye sebep olan Pseudomonas aeruginosa bakterileri bulaştırıldı. Daha sonra soluk borularına yerleştirilen bir tüp aracılığıyla mikrorobotlar farelerin akciğerlerine aktarıldı. Bir hafta içinde farelerin tamamının zatürreden kurtulduğu gözlemlendi. Mikrorobotlarla tedavi edilen farelerin tamamı sonraki 30 gün boyunca yaşamaya devam ederken, tedavi edilmeyen kontrol grubu farelerinin tamamı üç gün içinde öldü.
Yeni tedavinin, antibiyotiklerin dolaşım sistemine enjekte edildiği geleneksel tedavi yöntemlerine kıyasla çok daha etkin olduğu belirtiliyor. Mikrorobotların sağladığı etkiyi geleneksel yöntemlerle elde etmek için yaklaşık 3.000 kat daha fazla antibiyotik kullanmak gerekiyor. Akciğerlere tek bir seferde aktarılan mikrorobotlar toplamda 500 nanogram antibiyotik taşırken, damarlara enjekte edilen ilaçların her bir dozunda 1,644 miligram antibiyotik bulunuyor. Yeni yöntemin çok daha başarılı olması, ilaçların doğrudan hastalıklı bölgeye aktarılmasına bağlanıyor.
Mikrorobotları meydana getiren alg hücrelerinin ve nanoparçacıkların sağlığa zararlı olmadığı, tedavi tamamlandıktan sonra vücudun bağışıklık sisteminin algleri ve nanoparçacıkları parçaladığı, geriye hiçbir toksik madde kalmadığı söyleniyor.
Detaylı bilgiye Fangyu Zhang ve arkadaşlarının Nature Materials’da yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.