Bil Bakalım Hangi Ortam Daha Hijyenik
Bu projede havasını solumak zorunda kaldığımız bilim ve sanat merkezimizin farklı ortamlarının hijyen durumlarını tespit etmeyi amaçladık. Bunun için yaptığımız projemizde merkezimizin en kirli yerinin olarak kantin olduğu belirlenmiştir. Kirliliğin giderilmesin için ortamın havalandırılması, yer temizliğinde kullanılan suya deterjan katılması ve temizlik aralıklarının sıklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca bakteri çeşitlerinin tespit edilmesi gerekmektedir.
Giriş
Hava içerisinde serbest halde veya maddelere bağlı şekilde bulunan bu mikroorganizmalar, Bioaerosol olarak da adlandırılırlar. Havanın, her yerde bulunduğu düşünüldüğünde, havadan meydana gelebilecek mikrobiyal kontaminasyon da bizlerin hasta olması kaçınılmazdır. Bu nedenle ortam havasının kontrolü çok önemlidir. Havada bulunan mikrobiyal kaynaklı kontaminantlar bakteriler, mantarlar (küf-maya), virüsler, mite v.b. canlılardır.
Amacı
"Bil Bakalım Hangi Ortam Daha Hijyenik" adlı projemizin amacı havasını solumak zorunda kaldığımız merkezimizin farklı ortamlarının hijyen durumlarını tespit etmektir.
Yöntem
Havasını solumak zorunda kaldığımız Bilim ve Sanat merkezimizin örnekleminde sırası ile; Bahçesi, Personel bayan ve erkek tuvaletleri, öğrenci kız ve erkek tuvaletleri, bekleme salonu, kantin ve kütüphanedeki havadan TSA besiyeri içerikli petri kapları her bir ortam için 15 dk. açık bırakılarak örneklem yapılmıştır. Bu çalışmada TSA (Triptik Soy Agar) Besiyerleri Halk Sağlığı Laboratuarından ücretsiz olarak tedarik edilmiştir.
Sonuç ve Tartışma
Bu çalışmamızın sonucunda, Bilim ve Sanat merkezimizin kız öğrenci tuvaletinde 3 çeşit toplamında 8 tane kob (koloni başı), kantin de 3 çeşit bakteri toplam bakteri sayısı çok fazla olduğundan sayılamadı, bahçede 1 küf 3 çeşit bakteri toplamında 10 kob, personel bayan tuvaletinde 4 çeşit bakteri bunlardan 1 tanesi küf toplamında 13 kob bakteri, kütüphanede 5 çeşit bakteri toplamda 12 tane kob bakteri, erkek öğrenci tuvaletinde 3 çeşit bakteri toplamda 36 kob bakteri, personel erkek tuvaletinde 2 çeşit bakteri toplamda 22 tane kob bakteri sayıldı.
Sonuç olarak merkezimizin en kirli yeri olarak kantin olduğu görülmüştür. Bu kirliliğin giderilmesinde literatüre göre havalandırılması, yer temizliğinde kullanılan suya deterjan katılması ve temizlik aralıklarının sıklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca bakteri çeşitlerinin tespiti için ya özel besi yerleri ya da uzmanlık gerektiren bir takım biyokimyasal testlerin yapılması gerekmektedir.
Kaynaklar
1. Suzan Sarıca Ökten, Ahmet Asan. Hastane İç Ortam Havasının Mikrobiyal Açıdan İncelenmesinin Önemi. Ix. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi. Sempozyum Bildirisi. Syf: 717-723.
2. www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ShowProperty/.../isggm/.../yön1, İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği ... Erişim Tarihi: 25.11.2014
3. basvurular.meb.gov.tr/bubenimeserim/projebankasi.aspx
4. www.tubitak.gov.tr/
5. www.projeokulu.net/proje-bankasi, Erişim Tarihi: 25.11.2014
6. www.isguvenligi.net/hijyen-ve-is-hijyeni/, Erişim Tarihi: 25.11.2014
7. www.diatek.com.tr/.../Havanin-Mikrobiyal-Yuku-ve-Ortam-Havasi- Dezenfeksiyonu-Nedir_256.htm, Erişim Tarihi: 25.11.2014
Ekip Tanıtımı
Hasan Ali Akgün
Zeynep Erdem
İbrahim Koç