Bitki Yetiştirmede Hangi Gübre Daha Verimli?
Kimyasal gübre yerine kullanılabilecek doğal gübrenin kullanımını artırmak ve böylece organik tarımı artırarak insan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanımını azaltmak amacıyla kimyasal ve doğal gübrenin etkinliklerini karşılaştırdık.
Giriş
Gübreler, bitkilerin büyümesi için gerekli gıdayı ihtiva eden maddelerdir. Her ne kadar toprak ve su bu gıdanın büyük bir kısmını sağlamaya yeterse de birçok hallerde bir takım gıdalar bakımından fakir olabilirler. Böyle hallerde toprağın gübre ile takviye edilmesi gerekir. Hayvan pislikleri, saman ve diğer bitki artıkları binlerce yıldan beri doğal gübre olarak kullanılmaktadır.
Amacı
Bu projede son yıllarda artan kimyasal gübreye rakip olacak doğal gübrenin kullanımını artırmak ve böylece organik tarımı artırarak insan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanımını azaltmak amaçlanmaktadır.
1. Doğal gübreden kimyasal gübreye oranla daha fazla verim almayı sağlamak
2. Doğal gübrelerden olan hayvan ve bitki gübresinden hangisinin bitki gelişimine daha etkili olduğunu göstermek
3. Organik tarımı artırarak insan sağlığını ve çevreyi korumak
4. Çevremizde kolayca bulabileceğimiz doğal gübreler sayesinde çiftçi ekonomisine katkıda bulunmak
Yöntem
Projemin ilk aşamasında tavuk, büyükbaş hayvan,küçükbaş hayvan, kuş, kaz ve kimyasal gübreleri
Hızlı uzayacağı için bitki olarak buğday ekmeye karar verdim.
Projemin ikinci aşamasında farklı gübrelerin bitki üzerindeki tesirini görmek kolay olsun diye buğdayların her birini farklı bir saksıya diktim.
Saksı büyüklükleri, toprakları ve sulama miktarları aynıdır.
Projenin son aşamasında bitkilerin boyu şu şekildedir:
Kaz gübresiyle yetişen: 41cm
Kuş gübresiyle yetişen: 38cm
Kimyasal gübresiyle yetişen: 36cm
Küçükbaş gübresiyle yetişen: 36cm
Büyükbaş gübresiyle yetişen:35cm
Tavuk gübresiyle yetişen:30 cm
Sonuç ve Tartışma
Gözlemler sonucunda ilk çıkan kaz gübresi ekili saksı, bir gün sonra kuş gübresi ekili saksı ve en son ise tavuk gübre ekili olan saksı olmuştur.
Daha sonra yapılan boy ölçümlerinde en fazla artış kaz gübresi katkılı saksıda gözlemlenmiştir
Hemen onun arkasından kuş gübresi gelmiştir. Kaz gübresinin olduğu buğday diğerlerine göre hem uzun hem daha yetişkindir.
En az yetişen buğday ise tavuk gübresi ekili olandır. Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Kaynaklar
-
Ekip Tanıtımı
Proje Sahibi:
Emrullah Kayış
Proje Danışmanı:
Bekir Gazez
Proje Yürütücüsü:
Recep Çaylan