El Temizliğinde Kullandığımız Sabunların Fiyatı Etkili mi?
Bu projemizin amacı kirlenen ellerimizin kirlilik durumlarını belirlemek ve piyasada el temizliği için kullanılan farklı fiyattaki sıvı ve katı sabunların etkinliklerini karşılaştırmaktır.
Giriş
Ellerimizi yaşamsal faaliyetlerimiz için kullanırız. Bu durumdan ötürü ellerimiz kirlenir. Doğada dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan ve bu nedenle de en çok mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yerimize taşınan bu mikroorganizmalar bizde ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu projede el temizliğimizi yapmada kullandığımız farklı fiyattaki sıvı ve katı sabunların, fiyatları ile temizliği arasında olumlu bir ilişkinin olup olmamasına baktık.
Ellerimiz yoluyla her yerimize taşınan bu mikroorganizmalar bizde ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu projede el temizliğimizi yapmada kullandığımız farklı fiyattaki sıvı ve katı sabunların, fiyatları ile temizliği arasında olumlu bir ilişkinin olup olmamasına baktık. Bilim ve sanat merkezimizdeki öğrenci ve çalışanlardan 4 kişinin ellerindeki bakteri çeşidi ve sayısını bulmak için rastgele seçtiğimiz kişilerin 4 farklı ücretteki sıvı ve katı sabunlarla yaklaşık 1 dk. Ellerini yıkadıktan sonra ellerindeki parmaklarının uçları ile besi yerlerimize dokunmalarını sağlayarak örneklem alıp, TSA ve EMB Agar besi yerlerimizi 37ºC’de 48 saat etüve üremeye bıraktık. Bu proje uygulamasının sonucunda ekte verilen tablo ve uygulama esnasındaki fotoğraflardan da görülebileceği gibi katı sabunlara göre sıvı sabunlarla yıkanan ellerdeki bakteri sayısının daha az olduğunu gördük. En pahalı olan sıvı sabundaki bakteri sayısının en az olduğunu ancak bakteri çeşidi olarak en ucuz ve katı sabundan daha çok çeşit içerdiğini gördük. Arama motorlarından yaptığımız literatür aramalarında projemize benzer herhangi bir çalışmaya rastlamadık.
Amacı
Bu proje ile kirlenen ellerimizin kirlilik durumlarını belirleme ve piyasada el temizliği için kullanılan farklı fiyattaki sıvı ve katı sabunların etkinliklerini karşılaştırmak amaçlanmaktadır.
Yöntem
Projenin uygulanması:
Öncelikle projemizin literatür aramasını yaptık ve bilgi topladık.
İl halk sağlığı müdürlüğünden araç ve gereç temini için görüşmeler yaptık.
Projenin çalışma planını oluşturduk.
İl halk sağlığı müdürlüğü laboratuarından TSA, Devlet hastanesinden EMB agar besi yerlerini temin ettik.
Bilim ve sanat merkezimizdeki öğrenci ve çalışanlardan 4 kişinin ellerindeki bakteri çeşidi ve sayısını bulmak için rastgele seçtiğimiz kişilerin 4 farklı ücretteki sıvı ve katı sabunlarla yaklaşık 1 dk. Ellerini yıkadıktan sonra ellerindeki parmaklarının uçları ile besi yerlerimize dokunmalarını sağlayarak örneklem yaptık.
TSA ve EMB agar besi yerlerimizi 37ºC’de 48 saat etüve üremeye bıraktık.
Üremeden sonra TSA ve EMB agar besi yerlerindeki farklı kolonileri çeşit olarak, her bir koloni sayımını da bakteri sayısı olarak oluşturduğumuz tabloya kaydettik.
Bakteri sayı ve çeşitlerini farklı marka sabunlarla kıyasını yaptık.
Sonuç ve Tartışma
Bu proje uygulamasının sonucunda ekte verilen tablo ve uygulama esnasındaki fotoğraflarda da görülebileceği gibi katı sabunlara göre sıvı sabunlarla yıkanan ellerdeki bakteri sayısının daha az olduğunu belirledik. En pahalı olan sıvı sabundaki bakteri sayısının en az olduğunu ancak bakteri çeşidi olarak en ucuz ve katı sabundan daha çok çeşit içerdiğini gördük.
Kaynaklar
1. www.basvurular.meb.gov.tr/bubenimeserim/projebankasi.aspx
2. www.tubitak.gov.tr/
3. www.odtugvo.k12.tr/media/.../2012_09_eylul_saglik_bulteni.pdf.
Ekip Tanıtımı
Devran Yılmaz
İbrahim Koç
Tuba Çeki