Şekerden Yakıt Üreten Mikroorganizmalar
Bir grup araştırmacı, E. coli bakterilerinin genlerinde düzenlemeler yaparak, bakterileri şekerden yakıt üretme sürecinde kullandı.
Bir grup araştırmacı, E. coli bakterilerinin genlerinde düzenlemeler yaparak, bakterileri şekerden yakıt üretme sürecinde kullandı. Glikoz (bir tür şeker) ile beslenen bakteriler, kimyasal işlemlerle olefinlere (benzinin bileşenlerinden olan bir grup hidrojenli ve karbonlu bileşik) dönüştürülebilen bir tür asit üretmeye başlıyor. Araştırmacılar, E. coli bakterilerini yakıt üretiminde yararlı hâle getirmek için bakterilerin genlerinde düzenlemeler yapmışlar. Genlerinde oynama yapılmış bakteriler, glikozu, bileşiminde karbonlu ve hidrojenli zincirler bulunan asitlere dönüştüren enzimler üretmeye başlıyor. Glikozla beslenen bakterilerin ürettiği asitlerse kimyasal işlemle olefinlere dönüştürülüyor.
Glikoz, bitkiler tarafından fotosentezle üretilen bir tür şekerdir. Dolayısıyla yeni yöntemle elde edilen yakıttaki karbonun kaynağının atmosfer, enerjinin kaynağınınsa Güneş olduğu söylenebilir.
Şu an için geliştirilen yöntemin endüstriyel ölçekte yakıt üretmeye uygun olmadığı belirtiliyor. İlk olarak sürecin verimi çok düşük. Ayrıca üretim sürecinin ne kadar enerji gerektirdiğinin incelenmesi ve endüstriyel üretime uygun olup olmadığının da belirlenmesi gerekiyor.
Detaylı bilgiye Dr. Zhen Q. Wang ve arkadaşlarının Nature Chemistry’de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.