Sesleri Elektriğe Dönüştüren Kumaş
Piezoelektrik malzemeler kullanılarak ortamdaki sesleri algılayıp elektriğe dönüştüren iplikler üretildi.
Kumaşların içine katılan piezoelektrik iplikler eğilip büküldüğünde elektrik sinyalleri üretiyor. Bu sayede ortamdaki sesleri algılayabiliyorlar.
Basınca maruz kaldığında elektrikle yüklenen malzemeler, piezoelektrik malzemeler olarak adlandırılır. Pek çok teknolojide yararlanılan bu malzemelerin kullanım alanlarından biri de sesin algılanmasıdır. Ses dalgalarına maruz kalan piezoelektrik malzemeler elektrikle yüklenir.
Bir grup araştırmacı, yakın zamanlarda yayımladıkları çalışmada, piezoelektrik malzeme kullanarak sesleri elektrik sinyallerine dönüştüren iplikler ürettiklerini açıkladı. Piezoelektrik iplikler, içine katıldıkları kumaşları mikrofona dönüştürüyor. Kumaşlar ortamdaki insan seslerini, kuş cıvıltılarını, yaprakların hışırtısını algılayabiliyor. Hatta bu kumaşlardan dikilen kıyafetler kalp atımlarını bile tespit edebiliyor. Testler on kez yıkandıktan sonra bile kumaşların ses algılama özelliğini koruduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar piezoelektrik iplikleri geliştirirken ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürerek beyne iletilen kulak zarlarından esinlendiklerini söylüyor. Kumaş mikrofonların gelecekte işitme engelli insanların duymasına ve iletişim kurmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca bu kumaşlardan vücut fonksiyonlarının takip edilmesinde de yararlanılabilir.
Detaylı bilgiye Wei Yan ve arkadaşlarının Nature’da yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.