Şizofreniyi Tahmin Eden Yapay Zekâ Uygulaması
Şizofrenik karakter özellikleri gösteren insanları tespit edebilen bir yapay zekâ uygulaması geliştirildi.
Kanada’daki Alberta Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacı yapay zekâ yardımıyla şizofrenik karakter özellikleri gösteren insanları büyük bir doğrulukla tespit etmeyi başardı. Dr. Sunil Vasu Kalmady ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmanın sonuçları npj Schizophrenia’da yayımlandı.
Şizofreni yanılsamalara, halüsinasyonlara, konuşma bozukluklarına, düşünmekte ve odaklanmakta zorluklar yaşanmasına sebep olan bir zihinsel hastalıktır. İnsanlarda şizofrenin görülme sıklığı %1’in altındadır. Ancak birinci derece akrabaları arasında şizofren hastası olan insanlarda bu oran %19’a çıkar.
Alberta Üniversitesi araştırmacıları, yakın zamanlarda yayımladıkları çalışmalarında daha önce Hindistan Ulusal Akıl Sağlığı ve Sinir Bilimi Enstitüsünden araştırmacılar ile beraber geliştirdikleri bir yapay zekâ uygulamasını kullanmışlar. EMPaSchiz adlı uygulama, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile elde edilen beyin taramalarını analiz ederek hastaların gelecekte şizofren olma riski taşıyıp taşımadığını söylüyor.
Araştırmacılar yapay zekâ uygulamasını birinci derece akrabaları arasında şizofren hastaları olan 57 gönüllü üzerinde test ettiklerinde hayli başarılı sonuçlar elde etmişler. Uygulamanın şizofrenik karakter özellikleri ölçeğine göre yapılan, gönüllerin kendi beyanlarına dayalı bir testte en yüksek skorları alan 14 bireyi yüksek riskli olarak tespit ettiği görülmüş.
Yapay zekâ uygulamasının psikiyatristler tarafından yapılan teşhislerin yerini almayacağı ancak hastalığı teşhis etmeye yardımcı bir teknoloji olarak kullanılabileceği söyleniyor.
Araştırmacılar, yapay zekâ uygulamasını birinci derece akrabaları arasında şizofren hastası olmayan gönüllülerin beyin taramalarını analiz etmek için kullanmayı ve bu gönüllüleri uzun süre takip ederek uygulamanın düşük riskli insanlar üzerinde ne ölçüde başarılı olacağını test etmeyi planlıyorlar.