Son Buzul Çağı’nda Dünya Ne Kadar Soğuktu?
Araştırmalar 20.000 yıl önce Dünya’nın ortalama sıcaklığının 7,8°C civarında olduğunu gösteriyor.
Arizona Üniversitesinden bir grup araştırmacının yaptığı çalışmalar, 20.000 yıl önce, Son Buzul Çağı sırasında yeryüzünü kaplayan buzullar en yüksek seviyeye ulaşmışken Dünya’nın ortalama sıcaklığının 7,8°C civarında olduğunu gösteriyor.
Yaklaşık 20.000 yıl önceki, yeryüzünü kaplayan buzulların en yüksek seviyeye ulaştığı dönem üzerine geçmişte pek çok bilimsel çalışma yapılmasına rağmen hâlâ cevaplanmayı bekleyen sorulardan biri, o dönemde Dünya’nın ortalama sıcaklığının ne kadar düşük olduğuydu. Dr. Jessica Tierney önderliğinde çalışmalar yapan araştırmacılar, bu soruya cevap bulmak için önce okyanus tabanlarındaki plankton fosilleri ile ilgili verileri kullanarak 20.000 yıl önceki deniz yüzeyi sıcaklıkları hakkında tahminler yapmışlar. Daha sonra da iklim modelleri kullanarak yeryüzünün çeşitli bölgelerindeki sıcaklıkları hesaplamışlar. Sonuçlar 20.000 yıl önce Dünya’nın ortalama sıcaklığının yaklaşık 7,8°C olduğunu gösteriyor. 20. yüzyılda Dünya’nın ortalama sıcaklığı yaklaşık 14°C’ydi. Dolayısıyla bu sonuçlar, 20.000 yıl önce Dünya’nın ortalama sıcaklığının bugün olduğundan yaklaşık 6°C daha düşük olduğunu gösteriyor.
Kutup bölgeleri iklim değişikliklerine karşı daha hassastır. Bugün küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında kutuplar geliyor. Araştırmacılar aynı durumun Son Buzul Çağı sırasında da geçerli olduğunu söylüyorlar. Son Buzul Çağı sırasındaki soğumadan en çok etkilenen bölgelerin başında da kutuplar geliyor. Tahminlere göre 20.000 yıl önce Kuzey Kutbu bugün olduğundan 14°C daha soğuktu.
Çağımızın en önemli çevre sorunlarından biri olan küresel ısınmanın ana nedeni, insan etkinlikleri sebebiyle atmosferdeki karbondioksit miktarında yaşanan artıştır. Araştırmacıların yaptığı tahminlere göre, atmosferdeki karbondioksit miktarı her iki katına çıktığında Dünya’nın ortalama sıcaklığı yaklaşık 3,4°C artıyor. 20.000 yıl önce atmosferdeki karbondioksit derişimi 180 mg/l’ydi. Sanayi Devrimi’nden önce bu değer 280 mg/l’ye çıkmıştı. Bugünse yaklaşık 415 mg/l civarında ve artmaya devam ediyor.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Nature’da yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.