Topraktan Sofraya STEAM: TÜBİTAK Projesine Konuk Olduk
Bir TÜBİTAK projesinde neler olup bittiğini hiç merak ettiniz mi? Bilim Genç olarak Çanakkale’de gerçekleştirilen TÜBİTAK 4004 projesine konuk olarak ortaokul öğrencilerinin deneyimlerine eşlik ettik.
TÜBİTAK bilim kültürünün ve iletişiminin toplumda yaygınlaştırılması amacıyla 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı’nı düzenliyor. 4004 Programı sayesinde bilimsel olguların görsel anlatım ve etkileşimli uygulamalar aracılığıyla anlaşılır bir biçimde aktarılması amaçlanıyor. Biz de 4004 Programı kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Topraktan Sofraya STEAM” isimli projeye konuk olduk.
Proje ile ortaokul öğrencilerine tarım okuryazarlığı ve sürdürülebilir çevre bilincinin kazandırılması amaçlanıyor. Bilim Genç olarak 5 gün süren bu projenin bir gününe konuk olmak için Çanakkale’ye gittik. Günümüz organik tarım çiftliğini ziyaret etmekle başladı. Tarım çiftliğinde bitkiler ve böcekler hakkında ilginç bilgiler edindik. Öğleden sonra müzik ve dans etkinliği yaptık. Ardından ekşi maya ekmeğinin ve tarhananın nasıl yapıldığını öğrendik. Son olarak ise ormanlık alanda kompost yaptık ve biyolojik çeşitliliğin önemini alanın uzmanlarından dinledik. Proje yürütücüsü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ganime Aydın’dan proje hakkında bilgiler aldık.
STEAM Nedir?
STEAM; öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarındaki üst düzey düşünme ve üretme becerilerinin yanı sıra yenilikçi kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan disiplinler arası bir eğitim yaklaşımıdır.
Kompost Nedir?
Kompost, organik maddelerin daha basit organik ve inorganik maddelere ayrıştırılması işlemidir.
Kaynaklar: