Bilgisayarları birbirine bağlayan ağ sistemi gibi vücudumuzda da sinir ve organları birbirine bağlayan bir sistem olduğunu biliyor muydunuz?
Yiyeceklerin Tadını Nasıl Alıyoruz?
Dilimizin yüzeyi papilla adı verilen çok sayıda küçük çıkıntı ile kaplıdır. Papillaları yiyeceklerin tadının algılamasını sağlayan bir çeşit vücut sensörü olarak düşünebiliriz. Bu sensörün çalışmasını sağlayan ise üzerindeki tat tomurcuklarıdır. Yiyeceklerin ağızda parçalanması sonucu açığa çıkan kimyasal maddeler tat tomurcukları tarafından algılanır. Bunun sonucunda oluşan sinyaller beyindeki tat merkezine ulaşır. Böylece yiyeceklerin tadını alırız.
• 25/06/2023
Topraktan Sofraya STEAM: TÜBİTAK Projesine Konuk Olduk
Bir TÜBİTAK projesinde neler olup bittiğini hiç merak ettiniz mi? Bilim Genç olarak Çanakkale’de gerçekleştirilen TÜBİTAK 4004 projesine konuk olarak ortaokul öğrencilerinin deneyimlerine eşlik ettik.
Meyve Sineklerinin Beyni Haritalandı
Bir grup araştırmacı elektron mikroskobuyla görüntüler alarak meyve sineği larvalarının beynini haritaladı.
Kozalak Pullarının Açılıp Kapanmasını Sağlayalım
Deneyler köşesinin bu projesinde, nem değişimine bağlı olarak çam kozalağının pullarının açılıp kapanmasını sağlıyoruz.
Hücre Zarının İşleyişini İnceleyelim
Deneyler köşesinin bu projesinde, hücrenin dışı ile içi arasında maddelerin nasıl taşındığını inceliyoruz.
Mitoz bölünme sonucu genetik bilgisi tamamen anne hücreninkiyle aynı DNA’ya sahip iki yavru hücre oluşur.
En Çok Okunan Makaleler