Yapay Zekâ ile Video Oluşturma: Runway
Yapay zekâ artık video da oluşturabiliyor! Bilim Genç olarak yapay zekâ teknolojilerini kullanarak farklı formatlardaki içerikleri nasıl üretebileceğimizi gösteriyoruz. Bu defa hem sıfırdan video ve görsel oluşturabileceğimiz hem de elimizdeki bir videoyu ya da görseli düzenleyebileceğimiz Runway isimli uygulamadan bahsedeceğiz.
Dijital içerik üreticilerinin kullanabileceği yapay zekâ uygulamaları yaygınlaşmaya devam ediyor. Daha önce sizlere ChatGPT ve Lexica.Art uygulamalarını nasıl kullanabileceğinizi anlatmış, bu uygulamalarla metinsel ve görsel içerikler oluşturmuştuk. Şimdi sırada yapay zekâ ile video oluşturma var.
Runway Nedir?
Runway, girdiğiniz istemlere göre görsel ve video oluşturabileceğiniz bir yapay zekâ uygulaması. Bu şekilde sıfırdan bir içerik oluşturabileceğiniz gibi mevcut içeriklerinizi de düzenleyebiliyorsunuz. Örneğin bu uygulama ile arkaplan silme işlemlerinizi yapabiliyor veya görüntünüzü çizgi film gibi bir efektle düzenleyebiliyorsunuz.
Bir Videoyu Yapay Zekâ ile Oluşturalım
Yapay zekâ ile video oluşturmak için önce runwayml.com sitesine üyelik girişi yapmamız gerekiyor. Biz yağmurlu havada bir şehre ait video oluşturmak istedik. Giriş yaptıktan sonra “the city on a rainy day. Cinematic, film, high resolution” komutu ile oluşturmak istediğimiz videoyu betimledik. Yapay zekâ bizim için verdiğimiz komutlara uygun bir video oluşturdu.
Yapay Zekâ Nedir?
Yapay zekâ teknolojisi, tanımlanan görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve topladığı bilgiye göre kendisini yenileyebilen sistem veya makine anlamına gelir. Başka bir ifadeyle, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme yeteneğidir.
Yapay Zekâ Uygulamaları Nasıl Çalışıyor?
Yapay zekâ uygulamaları ile herkesi kendine hayran bırakan içerikler üretilebiliyor. Peki, bu uygulamalar nasıl çalışıyor?
Yapay zekâ uygulamalarının amacına göre verilerin özelliklerini içeren bir veri seti modele öğretilir. Yapay zekâ eğitildikten sonra yeni verileri, öğrendiği eski verileri kullanarak tahmin eder. Örneğin “yağmur”, “yağmurlu günler”, “şehir”, “yağmurlu havada bir şehir” gibi kavramlara ait videoların nasıl olması gerektiği bir veri seti ile öğretilir. Sonra benzer bir istekte bulunduğumuzda, yapay zekâ, algoritmasındaki verileri yani “hafızasını” kullanarak istemlerimize en yakın sonucu çıkarmaya çalışır.