Yapay Zekâ ile Görsel Oluşturma: Lexica.Art
Günümüzde yapay zekâya şarkı söyletmek, yazı yazdırmak, video ve görsel oluşturtmak mümkün. Peki bunlar nasıl yapılıyor? Bilim Genç olarak farklı yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bu uygulamaları nasıl yapabileceğimizi gösteriyoruz. İlk uygulamamız ise görsel oluşturmak için kullanılan Lexica.Art.
OpenAI firması tarafından geliştirilen ChatGPT ile birlikte yapay zekâ hayatımıza doğrudan etki etmeye başladı. Yapay zekâ teknolojilerindeki gelişmeler nedeniyle bazı insanlar işlerini kaybetmekten endişelenirken bazıları bu durumu işlerini daha verimli hâle getirmek için kullanıyor. Özellikle de dijital içerik üreticileri… Yapay zekâyı profesyonel işler için kullananlar olduğu gibi birçok kişi de bu uygulamaları eğlenmek için tercih ediyor. Tabii ki yapay zekâyı hangi amaçlar için kullanacağınız tamamen sizin tercihiniz.
Metin yazan, video üreten ve hatta şarkı söyleyen yapay zekâ uygulamaları oldukça ses getirdi. Bu videomuzda ise bir yapay zekâ uygulaması olan Lexica.Art ile nasıl görsel oluşturulduğuna göz atacağız.
Lexica.Art Nedir?
Lexica.Art, girdiğiniz komutlara göre görsel oluşturan ve internet tarayıcınız üzerinden kullanabileceğiniz bir yapay zekâ uygulaması. Basit bir üyelik ile uygulamayı kullanmaya başlayabiliyorsunuz. ChatGPT’nin aksine, şu an için Lexica.Art’ın Türkçe dil seçeneği bulunmuyor. Bu nedenle oluşturmak istediğiniz görseli İngilizce olarak betimlemeniz gerekiyor. Lexica.Art’ın kullanımı ile ilgili detaylara videomuzdan ulaşabilirsiniz.
Yapay Zekâ ile Ressam Olun!
Artık yapay zekâ uygulamaları ile siz de hayallerinizi resme dönüştürebilirsiniz. Bunun için Lexica.Art sitesine üyelik girişi yapmamız gerekiyor. Biz gün batımına karşı şehri izleyen bir kedi çizdirmek istedik (Bilim Genç olarak kedileri çok seviyoruz.). Giriş yaptıktan sonra “A cat watching the sunset against the city” komutu ile oluşturmak istediğimiz görseli betimledik. Uygulama bize komutumuza göre dört farklı görsel oluşturdu. Bu görsellerden dilediğimizi indirip kullanabiliriz.
Yapay Zekâ Uygulamaları Nasıl Çalışıyor?
Yapay zekâ uygulamalarının amacına göre verilerin özelliklerini içeren bir veri seti modele öğretilir. Yapay zekâ eğitildikten sonra yeni verileri, öğrendiği eski verileri kullanarak tahmin eder. Örneğin “kedi”, “gün batımı”, “şehir” gibi kavramlara ait görsellerin nasıl olması gerektiği bir veri seti ile öğretilir. Sonra benzer bir istekte bulunduğumuzda, yapay zekâ, algoritmasındaki verileri yani “hafızasını” kullanarak istemlerimize en yakın sonucu çıkarmaya çalışır.
Yapay Zekâ Nedir?
Yapay zekâ teknolojisi, tanımlanan görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve topladığı bilgiye göre kendisini yenileyebilen sistem veya makine anlamına gelir. Başka bir ifadeyle, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme yeteneğidir.