James Webb'in Gözünden Jüpiter
22 Ağustos’ta Jüpiter’in James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni fotoğrafları yayınlandı.
Fotoğrafta Jüpiter’in belirgin olmayan halkaları, Amalthea ve Adrastea isimli iki küçük uydusu, kuzey ve güney kutuplarının üzerinde oluşan auroralar ve Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si daha önce hiç tanık olmadığımız detaylarıyla görülebiliyor.
Görüntüler, James Webb Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerası ile alındı. Jüpiter’den gelen kızılötesi dalga boyundaki ışınlar insan gözüyle algılanamaz. Bu nedenle James Webb’in elde ettiği görüntüler işlenerek fotoğrafa çevrildi. Bu işlem yapılırken uzun dalga boylu ışınlar kırmızı tonlarda, kısa dalga boylu ışınlar ise mavi tonlarda gösterildi.
Fotoğrafa dikkatli bakarsanız Jüpiter’in etrafındaki çok belirgin olmayan halkaları fark edebilirsiniz. Jüpiter’in halkaları 1979’da Voyager 1 uzay aracı tarafından keşfedilmişti. Küçük ve koyu renkli parçacıklardan meydana gelen halkaların, gezegenler arasındaki küçük gök taşlarının Jüpiter’in küçük uydularına çarpması sonucu açığa çıkan tozlardan oluştuğu düşünülüyor.
Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si ekvator bölgesinin sağ altında parlak beyaz renkte görülüyor. Jüpiter’in yüzeyindeki yoğun bulut tabakası olan kısımlar, güneş ışığını büyük oranda yansıttığı için parlak beyaz renkte görünüyor. Koyu renkteki kısımlar ise daha ince bulut tabakasıyla kaplı bölgeler.
Kaynaklar:
- https://blogs.nasa.gov/webb/2022/08/22/webbs-jupiter-images-showcase-auroras-hazes/
- https://solarsystem.nasa.gov/planets/jupiter/in-depth/#otp_rings