Temmuz 2021’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Temmuz ayında gezegenleri gökyüzünde neredeyse birbirini takip edecek şekilde görebilirsiniz. Mars ve Venüs, Güneş battıktan sonra gökyüzünde. Satürn ve Jüpiter gün batımından sonra ufuktan doğuyor ve neredeyse bütün gece gözlemlenebiliyor. Merkür ise Güneş’in doğuşundan önce görülebilir.
Mevsimlerdeki değişimleri gökyüzünden takip edebilirsiniz. Örneğin Avcı Takımyıldızı kış mevsiminin gökyüzündeki göstergesiyken Altair, Deneb ve Vega yıldızlarının oluşturduğu Yaz Üçgen’i yazın gelişinin gökyüzündeki simgelerindendir. Kartal Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Altair, Kuğu Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Deneb ve Lir Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Vega’dan oluşan Yaz Üçgeni temmuz ayında Güneş’in batışından sonra doğu yönünde ufkun üzerinde ortaya çıkıyor ve gece boyunca görülebiliyor.
Venüs temmuz ayında gün batımından sonra batı-kuzeybatı yönünde ufkun üzerinde ortaya çıkıyor ve yaklaşık 1,5 saat boyunca görülebiliyor. Mars temmuz ayında gökyüzünde Venüs’le birlikte görülebilir. İki gezegen 13 Temmuz’a kadar gökyüzünde birbirine yaklaşıyor ve 13 Temmuz’da bir teleskobun görüş alanına girecek kadar birbirlerine yakın görünüyor. Bu tarihten sonra ise birbirlerinden uzaklaşmaya başlıyorlar. 11-13 Temmuz arası Mars ve Venüs’e Ay da katılıyor. Mars ekim ayının başında Güneş’in arkasından geçmeye hazırlanıyor. Bu nedenle Kızıl Gezegen’in gözlem süresi her geçen gün kısalıyor.
Satürn, temmuz ayının başında gece yarısından yaklaşık iki saat önce doğu-güneydoğu ufkundan doğuyor. Satürn’ü yaklaşık bir saat sonra Jüpiter takip ediyor. Her iki gök cismi de ayın ilerleyen günlerinde daha erken doğmaya başlıyor ve bütün gece gökyüzünde görülebiliyor. 24 Temmuz’da dolunay evresindeki Ay Satürn’ün, 25 Temmuz’da ise Jüpiter’in yakınından geçiyor.
Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, temmuz ayında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde görülebilir. Merkür, 4 Temmuz’da en büyük batı uzanımı konumuna geliyor. Bu konumdayken Dünya’dan Güneş’e ve Dünya’dan Mars’a giden doğrultular arasındaki açı 21,6 derece.
Merkür, 8 Temmuz’da ufkun üzerinde en yüksek noktaya ulaşıyor. Bu tarihte Merkür’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı gökyüzünde birbirine yakın görebilirsiniz.
Ay, temmuz ayında 5 Temmuz’da Dünya’ya en uzak, 21 Temmuz’da ise Dünya’ya en yakın konumda. Bu konumlardayken iki gök cismi arasındaki mesafe sırasıyla 405.300 km ve 364.500 km.
Delta Kova gök taşı yağmuru, 27-28 Temmuz’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Delta Kova gök taşı yağmuru en iyi Güney Yarım Küre’de tropikal kuşak boyunca gözlenebiliyor. Kuzey Yarım Küre’de ise gök taşı yağmurunun etkinliğinin en yüksek seviyeye ulaştığı tarihte saatte maksimum 20 gök taşı görülebilir. Ancak bu tarihte Ay dolunay evresinden yeni ayrıldığından gök taşlarının fark edilmesini zorlaştırıyor.
Kaynaklar:
- 2021 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi
- https://www.imo.net/resources/calendar/
- https://www.jodrellbank.net/the-night-sky/