Temmuz Ayının Gök Olayları
Delta Kova (Delta Aguarid) göktaşı yağmuru 27-28 Temmuz’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Göktaşı yağmurunun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte gökyüzü gözlemcileri saatte ortalama 20 göktaşı görebilir.

Temmuz ayında Güneş’in batısına geçen Merkür ayın ortalarına doğru gökyüzünde görülebilecek. Merkür, 22 Temmuz’da Güneş ile arasındaki açısal mesafenin en yüksek olduğu en büyük batı uzanımı konumundan geçiyor. Bu konumdayken Merkür, Güneş’in doğuşundan önce kısa sürelerle doğu ufkunda gözlenebilecek.

Mars temmuz ayında da gece yarısından sonra gökyüzünde. Ayın başında gece yarısından kısa bir süre sonra doğu ufkundan doğan Kızıl Gezegen, Güneş’in doğuşuna kadar görülebilir. Mars temmuz ayının ilerleyen günlerinde daha parlak ve daha büyük görünüyor. 12 Temmuz’da Ay ile hayli yakın görünümde olacak Mars gökyüzü gözlemcilerine büyük bir fırsat sunuyor. Temmuz ayında gün doğumundan önce doğu bölgesinin en parlak gezegeni olacak Venüs, iki saate varan sürelerle gökyüzünde kalacak. Ayın 17’sinde son dördün evresindeki Ay ile yakın görünümde olacak.

Jüpiter ve Satürn temmuz ayında da gökyüzünde bir arada. Güneş Sistemi’nin gaz devlerinden Jüpiter ve Satürn’ün parlaklıkları temmuz ayında artıyor. Jüpiter ayın başlarında gün batımından bir saat sonra gökyüzünde olacak. Satürn ise gün batımından yaklaşık 1 saat sonra doğu ufkunda görülecek. Jüpiter ve Satürn’ü Oğlak ve Yay takımyıldızlarının arasında bulabilirsiniz. 5-6 Temmuz gecesi Jüpiter ve Satürn Ay ile birlikte görülebilir.

12 Temmuz’da Ay yörünge hareketi sırasında Dünya’ya en uzak, 25 Temmuz’da ise Dünya’ya en yakın konumda. Bu konumlardayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 404.200 km ve 368.360 km.

Delta Kova (Delta Aguarid) göktaşı yağmuru 27-28 Temmuz’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Göktaşı yağmurunun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte gökyüzü gözlemcileri saatte ortalama 20 göktaşı görebilir.

5 Temmuz’da yarı gölgeli Ay tutulması gerçekleşiyor. Ülkemizden görülemeyecek bu tutulma Afrika’nın büyük bölümü, Avrupa’nın batısı, Antarktika, Kuzey ve Güney Amerika ile Atlantik Okyanusu’ndan gözlenebilecek.

Kaynaklar:
- 2020 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEplot2001/LE2020Jul05N.pdf