Türkiye’nin Sansarı
Salgıladığı kendine özgü kokusuyla kokarcalara benzeyen Avrupa sansarı ile tanışın!

Avrupa’da çok geniş bir alanda görülen Avrupa sansarı Türkiye’de başta Trakya ve Marmara bölgeleri olmak üzere Batı Karadeniz’de yaşar.

Avrupa Sansarını Nasıl Tanırız?
En belirgin özelliklerinden biri gözlerinin etrafında maske şeklinde siyah kılların bulunmasıdır. Ağızları ve kulakları ise beyaz kıllarla kaplıdır. Derileri krem rengindedir ve üzerinde siyah kıllarla kaplı bir kürk bulunur. Kışları bu kürk sık ve parlak kıllarla kaplanır. Yazın ise kürkleri incelir ve kıllar parlaklığını kaybeder.

Bazı Avrupa sansarları beyaz veya kızıl renkte olabilir. Bunun sebebi kürklerine renk veren pigmentlerde meydana gelen genetik bozukluklardır.

Vücutları gelinciklere benzer şekilde ince ve uzundur, bacakları ise kısadır.

Avrupa Sansarı Nerelerde Yaşar?
Genellikle ılıman iklimin hâkim olduğu bölgelerde göl ve nehir gibi tatlı su kaynaklarının, çalılık ve ormanlık arazilerin çevrelerinin yanı sıra tarlalarda yaşarlar. Avrupa sansarlarına çiftliklerdeki binalarda, sığınak olarak kullanılan kulübelerde ve kütük yığınlarının arasında rastlanabilir.

Avrupa Sansarı Ne ile Beslenir?
Avrupa sansarı daha çok geceleri avlanan bir türdür. İyi bir tırmanıcı ve yüzücü olmalarına rağmen avlarını yerde avlarlar. Besinlerini küçük kemirgenler ve tavşanlar oluşturur. Besin bumakta zorlandıkları zamanlarda ise böcekler ve meyvelerle de beslenebilirler.

Avrupa Sansarının İlginç Özellikleri
Tek başlarına yaşarlar. Yılan zehrine karşı dirençlidirler. Bölgelerini belirlemek ve düşmanlarını korkutmak için vücutlarından kötü bir koku yayarlar. Avlarının izini sürerken görme duyularından çok koklama yeteneklerini kullanırlar.

Doğal ortamlarında 10 yıl boyunca yaşayabilirler.
Kaynaklar: