Türkiye’nin Kafkas Semenderi
Siyah derisinin üzerindeki sarı şeritleriyle bilinen Kafkas semenderi ile tanışın!

Kuyruklu kurbağalar olarak da bilinen semenderler kurbağalar gibi larva döneminde suda solungaçlarıyla, erişkin dönemlerinde ise türüne göre akciğer, solungaç, deri ve ağız boşluğu yardımıyla solunum yapan iki yaşamlı canlılardır.

Semenderlerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Semenderlerin derileri nemli ve pulsuzdur. Vücut sıcaklıkları değişkendir. Vücut sıcaklıklarının düştüğü kış aylarında güvenli bir yere saklanıp kış uykusuna yatarlar. Genellikle de Kuzey Yarım Küre’de yaşarlar.

Kafkas Semenderinin Özellikleri Nelerdir?
Kafkas semenderleri Gürcistan ve Türkiye’de görülür. Türkiye’de ise Doğu Karadeniz bölgesinde yaşarlar. Siyah derilerinin üzerinde hem sağda hem de solda olmak üzere şerit hâlinde sarı benekler bulunur. Kuyruklarının uzunluğu baş ve gövde uzunluklarının toplamından fazladır. Toplam vücut uzunlukları 16-20 cm arasındadır. Erişkin erkeklerde kuyruğun gövdeye bağlandığı kısımda bir çıkıntı vardır.

Kafkas Semenderi Ne ile Beslenir?
Kafkas semenderlerinin besinlerini genellikle toprak solucanları, böcekler ve böcek larvaları oluşturur.

Kafkas Semenderi Nerelerde Yaşar?
Akarsu ve nehir gibi sulak alanların içinde ya da sulak alanlara yakın yerlerde yaşayan Kafkas semenderleri orman içinde, taşlık ve kayalık arazilerde de görülebilir. Geceleri aktif olan bu tür gündüzleri taş altlarında saklanır. Üreme zamanlarında ise suya girerler.
Dünya üzerinde sınırlı bölgelerde yaşayan Kafkas semenderinin turizm ve şehirleşme dolayısıyla yaşam alanlarının daralması türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Kaynaklar: