Ağustos 2022’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Ağustos ayı Satürn’ü görmek için çok uygun bir zaman. Güneş sisteminin gaz devi, 14 Ağustos’ta karşı konuma geliyor. Ay ise 11 Ağustos’ta karşı konumda. Bu iki gök cismini Dünya’ya göre Güneş’in karşısında oldukları bu konumdayken görme fırsatını kaçırmayın. Kahraman gök taşı yağmuru ise 13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
Ağustos Ayında Gezegenler
Merkür ağustos ayı boyunca Güneş’in batışından sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor. Güneş sisteminin en küçük gezegeni 27 Ağustos’ta en büyük doğu uzanımı konumuna geliyor. Bu konumdayken Merkür ile Güneş arasındaki açısal mesafe (yani Dünya’dan Merkür’e ve Dünya’dan Güneş’e uzanan hayali çizgiler arasındaki açı) 27,3 derece. Ancak Merkür’ün parlaklığı ağustos ayında gün geçtikçe azalıyor.
Venüs ağustos ayında “sabah yıldızı” olarak görülebilir. Ağustos ayının başında İkizler Takımyıldızı’nda görülebilen Venüs, ayın ilerleyen günlerinde Yengeç Takımyıldızı’na doğru hareket ediyor.
14 Ağustos’ta Venüs ve M44 Yıldız Kümesi’ni birbirine yakın görebilirsiniz. Arı Kovanı Yıldız Kümesi olarak da bilinen M44, 600 ışık yılı uzağımızda ve Dünya’ya en yakın yıldız kümelerinden biri. 1.000 yıldızdan oluşan Arı Kovanı Yıldız Kümesi çıplak gözle bile görülebildiği için çok eski zamanlardan beri biliniyor.
Mars, ağustos ayında gece yarısından sonra kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Mars’ın parlaklığı ve görünür büyüklüğü gün geçtikçe artıyor. Mars aralık ayında karşı konuma gelinceye kadar parlaklığı ve görünür büyüklüğü artmaya devam ediyor.
Ağustos ayının başında Uranüs’ü bir dürbün yardımıyla Mars’ın kuzeybatısında bulabilirsiniz.
Satürn ağustos ayında Güneş’in batışından hemen sonra doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve bütün gece görülebiliyor. Satürn 14 Ağustos’ta karşı konuma ulaşıyor. Bu konumdayken Güneş, Dünya ve Satürn aynı hizadadır ve Dünya, Güneş ile Satürn’ün arasında bulunur. Aynı zamanda Satürn’ün Dünya’ya en yakın konumda olduğu bu tarihte bir dürbün ya da teleskop yardımıyla Satürn’ün halkalarını gözleyebilirsiniz.
12 Ağustos’ta Satürn’ü dolunay evresindeki Ay ile birlikte Oğlak Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
Jüpiter ağustos ayında gökyüzünde Venüs’ten sonraki en parlak gezegen. Jüpiter ağustos ayının başında gece yarısından yaklaşık bir saat önce doğu yönünde ufkun üzerinde doğuyor. Ayın ilerleyen günlerinde daha erken doğmaya başlayan Jüpiter’in parlaklığı giderek artıyor. 15 Ağustos gecesi son dördün evresine yaklaşan Ay ile Jüpiter’i bir arada görme fırsatını kaçırmayın.
Ay 10 Ağustos’ta Dünya’ya en yakın, 23 Ağustos’ta Dünya’ya en uzak konumda. Bu konumlardayken Ay ile Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 359.800 km ve 405.400 km. Ay’ın Güneş etrafındaki yörüngesi tam olarak çember şeklinde olmadığından yörünge hareket sırasında Ay ile Dünya arasındaki mesafe 356.500 km ile 406.700 km arasında değişir. Bu nedenle Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında Ay farklı büyüklüklerde görünür.
Kahraman Gök Taşı Yağmuru
Kahraman gök taşı yağmuru, 12-13 Ağustos tarihlerinde en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıyormuş gibi göründüğü nokta yani saçılma noktası, Güneş’in batışından sonra kuzey-kuzeydoğu yönünde ufkun üzerinde ortaya çıkıyor. Saçılma noktasını Kahraman Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz. Kahraman gök taşı yağmurunun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte Ay dolunay evresinde olduğundan gök taşlarının görülmesini zorlaştırabilir.
Kahraman gök taşı yağmurunun kaynağı, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı.
Kaynaklar:
- https://science.nasa.gov/m44-beehive-cluster
- https://www.imo.net/resources/calendar/
- https://astronomy.com/magazine/sky-this-month/2022/08/sky-this-month-august-2022
- https://solarsystem.nasa.gov/skywatching/whats-up/
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://in-the-sky.org/newscal.php
- https://epod.usra.edu/blog/2005/01/lunar-apogee-and-perigee-.html