Işığı Yönlendiren Nanomalzemeler
Uluslararası bir araştırma grubu, içinden geçen ışığı asimetrik olarak yönlendiren bir malzeme geliştirdi.
Nanometre (metrenin milyarda biri) boyutlarındaki, ince dielektrik (yalıtkan) yapılar içeren filmler metayüzeyler olarak adlandırılıyor. Bu malzemelerin uygulama alanlarından biri de ışığı yönlendirmek. Örneğin bir metayüzey ışığın bir yönde ilerlemesine izin verip zıt yönde ilerlemesini engelleyebiliyor.
Avustralya Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Sergey Kruk ve öğrencileri, yakın zamanlarda, içinden geçen ışığı asimetrik olarak yönlendiren bir malzeme üretti. Sıradan bir malzemenin içinden geçen ışık bir görüntü oluşturur. Yeni malzeme ise iki ayrı görüntü oluşturabiliyor. Malzemenin üzerine bir yönden kızılötesi ışık gönderildiğinde Avustralya kıtasının, diğer yönden kızılötesi ışık gönderildiğindeyse Sidney opera binasının görüntüsü ortaya çıkıyor.
Günümüzdeki bilgi teknolojileri elektrik akımını kontrol eden diyot ve transistör gibi yarı iletken elektronik devre elemanlarına dayanıyor. Metayüzeyler sayesinde gelecekte ışıkla çalışan bilgi teknolojileri geliştirmek mümkün olabilir. Işık ışınlarının elektrik akımlarının yerini almasıyla pek çok görev çok daha hızlı ve verimli bir biçimde gerçekleştirilebilir.
Araştırmacılar, geliştirdikleri malzemenin üzerine kızılötesi ışık gönderilmesiyle insan gözü tarafından algılanabilen renklerde bir görüntü ürettiğine yani ışığın dalga boyunu değiştirdiğine dikkat çekiyorlar. Aynı şeyi ışığın dalga boyunu değiştirmeden başaran malzemelerse bilişim teknolojilerinde çok daha yararlı olacaktır. Prof. Dr. Kruk, bundan sonraki ilk amaçlarının dalga boyunu değiştirmeden ışığı yönlendirebilen nanomalzemeler geliştirmek olduğunu söylüyorlar.
Detaylı bilgiye Nature Photonics’te yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.