ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz ile CERN üzerine hoş bir söyleşi yaptık.
Dünya’nın nasıl bir yer olduğunu, evrenin yapısını, ne kadar büyük olduğunu ve Dünya’nın evrendeki yerini merak ediyor musunuz? Peki, evren nedir ve nelerden oluşur?
Protonun Tam Anlaşılamamış Özellikleri
Tetranötronların Varlığı Doğrulandı
Japonya’daki RIKEN Araştırma Enstitüsünde yapılan deneyler sırasında daha önceleri kuramsal olarak varlıkları tahmin edilmiş, dört nötrondan oluşan tetranötronlar deneysel olarak tespit edildi.
Prof. Dr. Bilge Demirköz ile Saçılmalı Demet Hattı Projesi Üzerine Söyleşi
Bilim Genç olarak ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı ve İVME-R’de yürütülen çalışmalarla ilgili ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve İVME-R Müdürü Prof. Dr. Bilge Demirköz ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
• 19/02/2020
Prof. Dr. Bilge Demirköz ile Saçılmalı Demet Hattı Projesi Üzerine Söyleşi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde Türkiye’nin ilk saçılmalı demet hattı kuruldu. Resmi açılışı 5 Aralık 2019’da yapılan ODTÜ Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) parçacık radyasyonu testleri için kullanılacak.
İVME-R uluslararası iş birlikleri ile çok sayıda üniversite ve araştırma merkezi ile bilgi paylaşımında bulunuyor. İVME-R’in kuruluş aşamasında Türkiye’de ilk defa saçılmalı demet hattında kullanılabilecek uluslararası standartlarda bir mıknatıs yerli olarak üretildi. İVME-R yalnızca yürüttüğü bilimsel çalışmalarla değil, yaptığı iş birlikleri ve yerli üretime katkıları sebebiyle de ülkemiz için faydalı etkinlikler gerçekleştiriyor.
Bilim Genç olarak ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı ve İVME-R’de yürütülen çalışmalarla ilgili ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve İVME-R Müdürü Prof. Dr. Bilge Demirköz ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Benzer Elektrik Yüklü Parçacıklar Arasında Çekim Kuvvetleri
Söz konusu elektronlar, protonlar gibi “noktasal” parçacıklar olduğunda aynı işaretli elektrik yüklerinin birbirini ittiği, zıt işaretli elektrik yüklerinin birbirini çektiği bilinir.
Yeni Bir Parçacık Tahmin Edildi: di-Omega
Baryon grubu parçacıklar üç kuarktan oluşur. Uluslararası bir araştırma grubu, di-Omega olarak adlandırılan bir parçacığın doğada var olabileceğini ileri sürdü. Baryon türü iki omega parçacığının bir araya gelmesiyle oluşan di-Omegaların Avrupa ve Japonya’daki parçacık hızlandırıcılarda üretilebileceği düşünülüyor.
Stephen Hawking Hayatını Kaybetti
İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Cambridge Üniversitesi’nden yapılan açıklamada kuramsal fizikçinin 14 Mart Çarşamba gününün ilk saatlerinde Cambridge’deki evinde hayata gözlerini yumduğu belirtildi.
CERN'de yapılan deneyler sırasında özellikleri Higgs bozonuna benzeyen bir parçacığın gözlemlenmesinden sonra bu parçacığın var olduğunu öne süren araştırmacılardan ikisi Nobel Fizik Ödülü’yle onurlandırıldı.
En Çok Okunan Makaleler