Uzay araçlarını uzaya taşıyan roketler Dünya’nın güçlü yer çekimini yenmeyi nasıl başarıyor? İlk roketi kim icat etti? Roketler bugüne kadar hangi amaçlarla kullanıldı? Gelin şimdi roketlerin tarihine daha yakından bakalım.
Dünyanın En Güçlü Roketi Starship Neden Patladı?
Dünyanın bu zamana kadar geliştirilen en güçlü fırlatma sistemi olan Starship’in ilk uçuş testi 20 Nisan’da gerçekleştirildi. Başarılı bir kalkış yapan Starship, yaklaşık 39 kilometre irtifaya ulaştıktan sonra irtifa kaybetmeye ve kendi etrafında dönmeye başladı, bir süre sonra da havada infilak etti.
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, hava itimli roket düzeneği yapıyoruz.
• 16/11/2020
Origami Roket Düzeneği Yapalım
2020 ülkemiz açısından roket teknolojilerinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu.
Türkiye’nin ayakları yere basmayan festivali TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde hem liseli hem de üniversiteli öğrenciler kendi roketlerini tasarlayıp fırlatma yarışına katıldılar.
Roketsan tarafından geliştirilen ve kütlesi 100 kilogramın altındaki mikro uyduları Alçak Dünya Yörüngesi’ne (Yüksekliği en az 400 kilometre olan yörüngedir.) yerleştirilebilecek olan SR-0.1 sonda roketinin ilk prototipi 29 Ekim’de başarılı bir şekilde uzaya gönderildi.
Siz de roket teknolojilerine ilgi duyuyorsanız origami roket katlama videomuzu izleyerek kâğıttan kendi roket fırlatma düzeneğinizi hazırlayabilir, arkadaşlarınızla en uzağa roket fırlatmak için yarışabilirsiniz. Böylece roket geliştirme konusunda ilk adımlarınızı atabilirsiniz.
Dünyanın En Güçlü Roketi Uzayda
SpaceX’e ait Falcon Heavy ilk deneme uçuşunu gerçekleştirmek üzere, 6 Şubat’ta Türkiye saati ile 23.45’te ABD’deki Kennedy Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatıldı.
Türksat 5A ve 5B Uydularını Space X Fırlatacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan 2020 ve 2021 yıllarında uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 5A ve 5B uydularını Elon Musk’ın sahibi olduğu Space X şirketinin fırlatacağını açıkladı.
En Çok Okunan Makaleler