Akıllı Şehirlerin Koruyucuları: Siber Şehir Analistleri
Gelecekte akıllı şehirlerin sürdürülebilirliğini sağlaması beklenen siber şehir analistleri kimdir ve ne iş yaparlar?
Yapay zekâ, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, analitik ve akıllı sistemler… Hızla gelişen teknoloji beraberinde yeni meslekleri de getiriyor. Gelecekte ihtiyaç duyulacağı düşünülen mesleklerden biri de siber şehir analistleri.
Dünya nüfusu hızla artıyor. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan analizler ise 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %68’inin şehirlerde yaşayacağını gösteriyor. Buna bağlı olarak akıllı şehirlere olan ihtiyaç da gün geçtikçe artıyor. “Akıllı şehir” bilgi ve iletişim teknolojilerinin şehrin problemlerini çözmek ya da şehre farklı hizmetler sağlamak amacıyla kullanıldığı kentsel bölgelere verilen ad. Örneğin akıllı şehirlerdeki birbirine bağlı kentsel ulaşım ağları, atık geri dönüşüm tesisleri, verimli bina aydınlatmaları ve ısıtma sistemleri sayesinde şehirler etkileşimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilebiliyor.
Akıllı şehirlerde altyapı sistemlerinin ve hizmetlerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için milyonlarca sensörden elde edilen verilerin hızlı bir şekilde işlenmesi ve sensörlerden birinin arızalanması durumunda sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Bu amaçla siber şehir analistleri bir şehir içinde ulaşım, atık toplama, su dağıtım ağları ve elektrik şebekeleri gibi büyük ölçekli işlevlerin yönetilmesinde rol oynayacak bireylerdir.
Aynı zamanda akıllı şehirlerde biyolojik ve kişisel veriler de depolanıyor. Şehirlerdeki bu büyük veri akışının güvenliğini, işlevselliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayacak kişiler ise yine siber şehir analistleri.
Siber şehir analistlerinin görevleri arasında parmak izi, yüz tanıma ve avuç içi doğrulama gibi kişisel biyometrik verilerin yanı sıra bankacılık ve finans sistemlerindeki büyük verilerin güvenli bir şekilde yönetilmesini, otomatikleştirilmiş veri akışlarındaki hataların tanımlanmasını ve giderilmesini, operasyonların sorunsuz ve hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak da yer alıyor.
Kısacası siber şehir analistlerinin temel görevi akıllı şehirlerdeki farklı sistemlerin ve veri akışının düzgün bir şekilde yönetilmesini sağlamak. Siber şehir analistlerinin bu şekilde akıllı şehirlerin teknolojik altyapısını işler durumda tutması bekleniyor.
Geleceğin mesleklerinden biri olacağı öngörülen siber şehir analistlerinin makine öğrenmesi, yazılım, siber güvenlik, nesnelerin interneti, yapay zekâ, veri bilimi, şehir planlama ve mimari alanlarında da uzmanlığa sahip olması bekleniyor.
Henüz yeni bir terim olan siber şehir analistliğinin gelecek 10 yıl içerisinde popüler bir meslek olması bekleniyor.
Kaynaklar: