Antarktika Günlükleri IV
Vernadsky Araştırma İstasyonu’nda araştırmalarımıza devam ediyoruz. Ekip liderimiz Prof. Dr. Bayram Öztürk ile genel bir...
Vernadsky Araştırma İstasyonu’nda araştırmalarımıza devam ediyoruz. Ekip liderimiz Prof. Dr. Bayram Öztürk ile genel bir değerlendirme yaptık. Prof. Öztürk aynı zamanda Neden Antarktika? kitabının da yazarı. Bu kitaptan Türkiye’nin Antarktika ile ilgili şimdiye kadar yaptığı her şeyi öğrenebilirsiniz. Geçen yıl dört ay boyunca Japonya’nın Antarktika’daki üssünde kalarak araştırma yapan tecrübeli hocamız Prof. Öztürk’ün değerlendirmeleri şöyle: Her şeyden önce bilimsel çalışma yapmak için kıtaya gelecek araştırmacının bölgenin coğrafyasını çok iyi bilmesi gerekiyor. Ayrıca Antarktika’ya gelmeden önce kıtayla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunması çok önemli. Bu bilim seferinden sonra Türk araştırmacıların kıtaya daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz. Buradan elde edilecek bilimsel yayınlar da bu ilgiyi devamlı hale getirebilir. Prof. Öztürk iklim değişikliğinin Antarktika’daki deniz canlıları üzerindeki etkisini de araştırıyor. Bunun için kıtadaki yabancı türlerle ilgili örnekleme yapıyor. Özellikle denizanaları, omurgasız deniz yıldızları ve yumuşakça türlerinden örnek alıyor. Prof. Öztürk örnekleri Türkiye götürecek, laboratuvarda teşhislerini yapacak ve türlerin mide içeriğine bakacak. Mide içeriğine bakılarak canlının besin zincirinde nerede bulunduğu belirlenebiliyor.
Ekibin iki kadın araştırmacısından biri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Melike İdil Öz. Öz, Antarktika balık stoklarının değerlendirilmesi ve balık etinde ağır metal birikimi konularında araştırma yapmak üzere kıtaya geldi. Galindez Adası’na çıktıktan sonra, Ukraynalı ekibin bölgeyi çok iyi bilen iki araştırmacısı ile birlikte balık örneği yakalamak için koyda 20 metre derinliğe pinter tipi yemli kapan yerleştirdi. Ardından bot üzerindeyken çapari ile balık örneği aldı. Öz, örnekleri Türkiye’ye götürecek ve çalışmalarına orada devam edecek. Antarktika’dan örnekleri ve diğer bilimsel materyalleri Türkiye’ye götürmek için izin alınması gerekiyor. Ekibimiz bu izinleri Antarktika’ya ulaşmadan önce almıştı.
Antarktika ile ilgili konularda söz sahibi olmak için çok sayıda bilimsel araştırma yapmak ve bunları yayınlamak gerekiyor. Kıtayla ilgili yapılacak her türlü araştırma ve yayın bu açıdan çok önemli. Ancak araştırmalar çok kısa sürede sonuçlanmıyor. Sonuçların anlamlı olabilmesi için bilimsel çalışmaların süreklilik arz etmesi gerekiyor. Bunun için 2016 Türk Antarktika Bilim Seferi ile iyi bir başlangıç yaptık diyebiliriz.
Fotoğraflar: Dr. Bülent Gözcelioğlu