Deneyler köşesinin bu projesinde gittikçe küçülen, küçüldükçe karmaşıklaşan yapıları yani fraktalları inceliyoruz.
Ayın Matematik Sorusu - Mayıs 2022
Ayın Matematik Sorusu köşesinde Mayıs 2022 sorusu yayında!

Keloğlan ve cüceler bir oyun oynuyorlar. İlk olarak cüceler, 100 tane bilyeyi N tane boş kutuya her kutu en az bir bilye içerecek şekilde dağıtıyorlar. Keloğlan’ın oyunu kazanması için toplamda tam olarak 60 bilye içeren 30 tane kutu bulması gerekiyor. Keloğlan, N sayısının hangi değerlerinde cücelerin bilyeleri dağıtım şeklinden bağımsız olarak oyunu her zaman kazanabilir?
Çözümünüzü göndermek için tıklayın.
Çözümü ile birlikte gönderilmeyen cevaplar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Ayın matematik sorusunu doğru çözen ilk 3 kişi ve doğru çözenler arasından kura ile belirlenecek 7 kişiye TÜBİTAK popüler bilim kitaplarından hediye ediyoruz.
TÜBİTAK popüler bilim kitapları hakkında detaylı bilgi için: https://yayinlar.tubitak.gov.tr
Bilim Genç web sitesinde yayınlanan yazı, haber, video, fotoğraf, çizim ve animasyonların her türlü hakkı TÜBİTAK’a aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi olsa alıntı yapılamaz, kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.
Fizik-Kimya-Matematik
|
Lise yıllarında tanıştığımız faktöriyel kavramını hepimiz hatırlarız. Sayının sağına ünlem konularak gösterilen faktöriyel işareti, permütasyon ve kombinasyon konularının temelidir. Peki bu konuda öğrendiğimiz sıfır faktöriyel ifadesi neden bire eşittir? |