Ayın Matematik Sorusu köşesinde Kasım 2024 sorusu yayında!
Ayın Matematik Sorusunu Doğru Çözenler – Ekim 2024
Ayın Matematik Sorusu köşesinde Ekim 2024 sorusunu doğru çözenler belli oldu.
41 Milyon Basamaklı Yeni En Büyük Asal Sayı Bulundu
Altı yıl aradan sonra yeni en büyük asal sayı 2136.279.841 – 1 olarak hesaplandı. Bu sayı, 2018 yılında bulunan en büyük asal sayıdan 16 milyon daha fazla basamağa sahip.
Patates Cipsinde Saklı Geometri
Silindir şeklindeki kutularda satılan patates cipslerini bilirsiniz. Diğerlerinden farklı bir şekilde sunulan bu cipslerin biçimlerinin hiperbolik paraboloid olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz?
Mutlu, Mutsuz ve Narsistik Sayılar
Bazı sayıların mutlu bazı sayıların mutsuz bazı sayıların ise narsistik sayı olarak isimlendirildiğini biliyor muydunuz? Örneğin 1 sayısı mutlu bir sayı iken 4 sayısı mutsuz bir sayı. Ancak hem 1 hem de 4 sayıları narsistik sayılar arasında. Peki bu sayılar neden böyle adlandırılıyor? Gelin hep birlikte öğrenelim.
65. Uluslararası Matematik Olimpiyatı'nda Ülkemizi Temsil Eden Tüm Öğrencilerimiz Madalya Kazandı
65. Uluslararası Matematik Olimpiyatı’na milli takımımız 6 öğrenci ile katıldı. Ülkemizi temsil eden öğrencilerimizden Barış Koyuncu ve Mehmet Can Baştemir altın madalya, Hakan Gökdoğan ve Mehmet Burak Gönül gümüş madalya, İrem Gülce Yazgan ve Selim Doğan bronz madalya kazandılar.
Ayın Matematik Sorusunu Doğru Çözenler – Nisan 2024
Ayın Matematik Sorusu köşesinde Nisan 2024 sorusunu doğru çözenler belli oldu.
Müzik, Matematik Başarısını Nasıl Etkiliyor?
Ünlü besteci Bach’ın en büyük hobilerinden birinin matematik olduğunu ya da kendi adını taşıyan teoremiyle ünlü matematikçi Pisagor’un müzikte oktavı bulan kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki sizce müzik ile matematik başarısı arasında nasıl bir ilişki var?
“2 ile toplandığında 1’i veren sayı nedir?” sorusunun cevabı ile 2+x=1 denkleminin çözüm kümesi aynıdır. Bu denklemin çözümü için ihtiyaç duyduğumuz sayı ise negatif bir sayıdır. Peki negatif sayıların matematikteki önemi nedir?
Bir Yüzeyi Desen Tekrar Etmeyecek Şekilde Kaplamaya İmkân Veren Şekil: “Şapka”
Sokakta yürürken kaldırım taşlarının şekillerine ya da nasıl döşendiklerine pek dikkat etmeyiz. Bu yazıda kimi zaman üzerine basıp geçtiğimiz zeminlerdeki döşemelerin ya da kafamızı çevirip bakmadığımız duvarlardaki fayansların oluşturduğu desenlerden yola çıkarak matematikçilerin üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda heyecan verici yeni bir gelişme yaşanan bir konudan bahsedeceğiz.
En Çok Okunan Makaleler