Balıklarda Biyoışınım
Biyoışınım olarak bilinen olay mercan ve denizanası türleri arasında yaygındır. Çalışmalar pek çok balık türünün de biyoışınım yaptığını gösterdi.
Karaların çok renkliliğinin aksine denizler neredeyse tek renktir. Görünür ışığın hemen hemen tamamı derin sular tarafından soğurulur, geriye sadece mavi ışık kalır. Fakat bazı deniz canlıları derin sulardaki mavi ışığı soğurduktan sonra farklı renklerde ışık yayar. Biyoışınım olarak bilinen bu olay mercan ve denizanası türleri arasında yaygındır. Çalışmalar pek çok balık türünün de biyoışınım yaptığını gösterdi. Amerikan doğa tarihi araştırmacıları biyoışınım yapan 180'den fazla balık türü belirledi. Çalışmanın sonuçları Dr. J. S. Sparks ve arkadaşları tarafından PloS One'da yayımlandı.
Süleyman Adaları civarındaki sularda çalışan araştırmacılar, pek çok balık türünü görüntüledi ve laboratuvar ortamında incelemek üzere topladı. Çalışmalar sonucunda 180'den fazla balık türünün biyoışınım yaptığı belirlendi. Ayrıca genetik olarak yakın akraba olan türler arasında benzerlikler de bulundu. Araştırmacılar biyoışınım yapan pek çok balık türünün gözlerinde, diğer balıklar tarafından yapılan biyoışınımları algılamalarını kolaylaştıracak sarı filtreler olduğunu belirtiyor. Bu durum balıkların biyoışınım yaparak aralarında iletişim kurduğunu düşündürüyor.
Araştırmacılar biyoışınım yapma biçiminin türler arasında farklılık gösterdiğini buldu. Bazı türlerin gözlerinde biyoışınım yapan halkalar varken bazıları vücutlarının dışına bir sıvı salgılıyor. Bazı türlerde ise tüm vücuda yayılan çok daha karmaşık biyoışınım biçimleri var. Bu durum biyoışınımın birbirinden bağımsız olarak birkaç kez geliştiğini gösteriyor.