ChatGPT’yi Nasıl Daha Verimli Kullanabiliriz?
ChatGPT, insanlar ve makineler arasındaki doğal dil iletişimini kolaylaştırmak için tasarlanmış, yapay zekâ destekli bir sohbet robotu. OpenAI tarafından oluşturulan büyük bir dil modeli olan ChatGPT; Türkçeye “istem” olarak çevirebileceğimiz, İngilizce karşılığı prompt olan kullanıcı girişlerine insan benzeri cevaplar üretmek için derin öğrenme algoritmaları kullanıyor.
picture alliance / Getty Images
ChatGPT’yi kullanırken bilmemiz gereken en önemli şey, çok büyük miktarda veri ile eğitilen ve yapay zekâ algoritmalarıyla çalışan bu sohbet robotunun aslında ne hakkında konuştuğunu dahi bilmemesi. Modelin yaptığı işlem temel olarak şöyle: Kullanıcının yazdığı mesajı anlıyor ve bu mesaja istatistiksel olarak en yüksek olasılıklı cevabı üretiyor. Yani ChatGPT ile ister arkadaşınızla yaşadığınız bir sorununuzu paylaşın ister Güneş sistemi ile ilgili bilginizi artırmak için ona sorular sorun, aslında sohbet robotu ne hakkında konuştuğunu bilmiyor. Sorduğunuz sorunun cevabını bir istatistiksel hesaplama sonucunda buluyor. Ancak ChatGPT’nin verdiği sonuçlar bu alanda çalışan bilim insanlarını şaşırtacak derecede isabetli ve detaylı. Öyle ki sohbet sırasında sanki her konuyu bilen bir insanla konuşuyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. En azından ben öyle hissediyorum.
MR.Cole_Photographer / Getty Images
ChatGPT'yi verimli kullanabilmek için iyi istemler yazabilmeniz gerekli. Amerikalıların GIGO olarak kısalttıkları bir sözü var: Garbage in garbage out! yani “Çöp içeri, çöp dışarı!”. Bu ifadeyi, bilgisayarın vereceği performansın insan tarafından yapılan girdilere bağımlı olduğunun altını çizmek için kullanıyorlar. Yani ne kadar nitelikli girdileriniz olursa bilgisayar programından o kadar nitelikli çıktılar alıyorsunuz. ChatGPT’yi kullanırken de yazdığınız istemlerin ya da girdilerin niteliği alacağınız sonucu doğrudan etkiliyor.
Peki, nasıl daha iyi istemler yazabiliriz? Gelin, bir bakalım.
Bir İnsanla Konuşur Gibi İstem Yazın
tolgart / Getty Images
ChatGPT’yi kullanırken yaşadığım en büyüleyici keşiflerden biri, ona emirler yağdırmak yerine sanki bir arkadaşım, asistanım veya herhangi başka bir insanmış gibi sohbet etmenin, aldığım cevapların kalitesini yükseltmesi oldu.
Bu, ilk başta tuhaf gelebilir, biliyorum. Fakat düşünün, bir insanla sohbet ederken bazen karşınızdaki kişi sorunuzu tam olarak anlamamış olabilir ya da cevap verirken bazı detayları gözden kaçırmış olabilir. Bazen daha detaylı bir açıklama talep edersiniz. Konuştuğunuz kişi konudan sapabilir ve cevabı yeniden ifade etmesini isteyebilirsiniz. Ya da söylediği bir cümle gözünüze çarpabilir ve onu daha da derinlemesine açıklamasını talep edebilirsiniz.
İşte ChatGPT ile sohbet ederken durum tam da böyle. Bilgi alışverişini iki kişi arasında gerçekleşen samimi bir sohbet gibi kurgulamak, aldığınız cevapların kalitesini adeta “uçuruyor”.
Net ve Spesifik Olun
İsteğiniz hakkında net bilgiler verin. Geniş veya belirsiz sorular sormak yerine, mümkün olduğunca spesifik olmaya çalışın. Böylece ChatGPT’nin ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi daha iyi anlamasını ve sorularınıza daha doğru cevap vermesini sağlayabilirsiniz. ChatGPT'nin anlaması için kolay, basit ve doğrudan bir dil kullanın. Zeki olmayan bir insanla sohbet ediyormuş gibi konuşun.
Örneğin “Yapay zekâ nedir?” diye genel bir soru sorarsanız, ChatGPT size birçok web sitesinde de rahatlıkla bulabileceğiniz genel ve uzun bir tanım verecektir. Ancak “Üretken yapay zekâ araçları öğrenciler için hangi alanlarda kullanılabilir? Bana 150 kelime ile anlat.” diye yazarsanız, alacağınız cevap çok daha nitelikli ve faydalı olacaktır.
Bir Bağlam Sağlayın
ChatGPT'yi Google ile karıştırmamakta fayda var. Neden mi? Çünkü ChatGPT'nin sizden istediği, tek bir anahtar kelime ya da basit bir kelime grubu değil. Bu, sizinle dostane bir şekilde sohbet etmeye hevesli bir yapay zekâ! Dolayısıyla ona karşı basit ve yalın ifadeler kullanmak yerine, biraz daha içerik ve detay sunmakta fayda var. Sohbetin bağlamını belirlemek için bir miktar ön bilgi vermeniz, onun sizinle daha anlamlı ve doyurucu bir sohbet gerçekleştirilmesini sağlar.
Serg Myshkovsky / Getty Images
Örneğin fizikteki ışığın kırılmasıyla ilgili bilgi edinmek istiyorsunuz. Bunun için basitçe “Işığın kırılması ne demektir?” diye yazarsanız ChatGPT size genel, geniş bir bilgi sağlayacaktır. Halbuki “8. sınıf öğrencisiyim. Fen bilgisi sınavına hazırlanıyorum. Benim seviyeme uygun bir şekilde ışığın kırılmasını anlatır mısın? Bu konuda karşıma çıkabilecek soruları da yazarsan sevinirim.” diye yazdığınızda ihtiyacınız olan bilgilere ulaşmanız çok daha kolaylaşacaktır.
İstemlerinizde Değişiklikler Yapın ve Sohbeti Sürdürün
Vertigo3d / Getty Images
Her şeyden önce ChatGPT bir sohbet robotu. Dolayısıyla sohbet etmek için tasarlanmış. Bir istem yazıp aldığınız cevapla yetinmeniz gerekmiyor. Sohbeti devam ettirerek öğreneceğiniz bilgilerin niteliğini artırabilirsiniz. Bunu yeni sorular sorarak ya da ChatGPT’nin verdiği bilgileri istediğiniz şekilde değiştirmesini isteyerek yapabilirsiniz. Cevaptan memnun değilseniz, ChatGPT'den düzeltmeler veya değişiklikler yapmasını isteyin. Ancak yine de memnun olmadığınız noktaları ve tam olarak hangi değişiklikleri görmek istediğiniz konusunda açık ve net olmayı sakın unutmayın.
ChatGPT’ye Bir Rol Verin
ChatGPT'nin yeteneklerine dair en ilgi çekici yönlerden biri, belki de çeşitli bakış açılarıyla metin üretebilme kabiliyeti. Peki, bu ne demek oluyor?
Şöyle düşünün: ChatGPT, belirli bir konu hakkında bir bilim insanı, mühendis, öğretmen ya da gazeteci gibi düşünüp yazabiliyor. Bu gerçekten etkileyici bir yetenek, değil mi? Bir an için durup düşünün. Bilim insanı nezdinde bir konuyu ele almakla, bir gazetecinin bakış açısıyla ele almak ne denli farklı olabilir?
beast01 / iStock
ChatGPT, belirli bir konu hakkında farklı bakış açılarıyla örneğin bir gazeteci gibi metin üretebiliyor.
Peki, bu yetenek nasıl harekete geçirilir ve nasıl kullanılır? Aslında oldukça basit. Tek yapmanız gereken, ChatGPT'ye verdiğiniz istemde ona bu görevi yüklemek. Yani “Bir bilim insanı gibi düşün ve yaz.” demeniz yeterli. Ve işte bu noktada, bir sihirli dokunuşa tanıklık ediyorsunuz. ChatGPT, talebinize uygun bir şekilde, konuya farklı bir bakış açısı getiren, daha nitelikli ve özgün çıktılar sunuyor.
Örneğin kelimelerin kökeni üzerine araştırma yapıyorsanız, ChatGPT' den bir etimolog gibi yazmasını isteyebilirsiniz. Aşağıdaki sohbete bir göz atın.
ChatGPT'yi Kişisel Asistanınız Olarak Görün!
ChatGPT'nin en değerli özelliklerinden biri, öğrencilere çalışma desteği sunabilmesi. İster belirli bir konuda zorlanıyor olun, ister yeni bir ödeve başlamak için biraz yardıma ihtiyacınız olsun, ChatGPT size seviyenize uygun, kişiselleştirilmiş önerilerde bulunabilir ve rehberlik edebilir. ChatGPT ayrıca becerilerinizi geliştirmeniz gereken alanları belirlemenize yardımcı olabilir ve size kaynak sağlayabilir. Unutmayın, üretken yapay zekâ araçları size zaman kazandırmak için tasarlanmıştır. Üstelik bu araçlar bilgi seviyenizi ve öğrenme ihtiyaçlarınızı anlayarak buna uygun bilgi sunabilir. Yeter ki ihtiyacınızı net bir şekilde anlatın.
AlonzoDesign / Getty Images
Yapay zekâ teknolojisi, yepyeni ve heyecan verici bir evren. Bu büyük icat matbaa, telefon, televizyon ve internet gibi toplumumuzu dönüştürme gücüne sahip. Hayatımızın her alanında belirgin bir etkisi olacak bu teknoloji, eğitimden çalışma dünyasına hatta günlük yaşantımızın basit detaylarına kadar ulaşacak. Ve işin gerçeği, bu süreçte yapay zekâ araçlarını becerikli ve verimli bir şekilde kullanabilenler daha hızlı çalışacak, daha başarılı olacak ve belki de en önemlisi, kendilerine daha fazla zaman ayırabilecek. Bu sebeple bu araçları nitelikli bir şekilde kullanabilmemiz son derece önemli.
ChatGPT’yi kullanmak için bu yazı ile yetinmeyin. İnternette kullanabileceğiniz istemler ve kullanım örnekleri ile ilgili daha fazla araştırma yapın. Hatta ChatGPT’nin kendisine bile onu nasıl daha iyi kullanabileceğinizi sorabilirsiniz. Yapay zekâ ile yolculuğunuzda başarılar!
Yazar Hakkında:
Özgür Kurtuluş
Dijital İletişim Uzmanı