Demir Eksikliği Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde demir eksikliğinin ne olduğunu, neden ortaya çıktığını ve belirtilerini anlatırken demiri hangi besinlerden alabileceğimizle ilgili beslenme önerileri veriyor.
Demir, oksijenin akciğerlerden vücudumuzdaki tüm hücrelere taşınmasında anahtar rolü olan hemoglobin proteininin ve kaslara oksijen sağlayan bir protein olan miyoglobinin yapısında bulunuyor. Ayrıca vücudumuz, bazı enzimleri ve hormonları üretmek için demire ihtiyaç duyuyor. Demirin, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında da rolü var.
İhtiyaç duyulan demir miktarı yaşa, cinsiyete ve sağlık durumuna göre değişebiliyor. Demir, insan vücudunda üretilemediği için besinler aracılığı ile dışarıdan alınması gerekiyor. Vücutta yeterince demir bulunmaması demir eksikliği olarak isimlendiriliyor.
Besinlerden yeterince demir alamamak, kronik yani uzun süre devam eden kan kaybı, demir ihtiyacının arttığı durumlar, egzersiz ve demirin vücutta emiliminin yeterince gerçekleşememesi demir eksikliğinin temel nedenleri.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde demir eksikliğinin ne olduğunu, neden ortaya çıktığını ve belirtilerini anlatırken demiri hangi besinlerden alabileceğimizle ilgili beslenme önerileri veriyor.
Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, YouTube, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarımız üzerinden dinleyebilir ve güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için kanallarımızı takip edebilirsiniz.
-
Baysal, A., Beslenme, Hatiboğlu Yayınları, 14. Baskı, 2012.