Diyatomların Işığı Toplamadaki Sıra Dışı Yeteneği
Bilimsel çalışmalar, tek hücreli bir alg türü olan diyatomların kabuğunun fotosentezde kullanılan dalga boylarındaki ışığı toplamada özelleştiğini gösteriyor.
Hakan Kvarnstrom / Science Photo Library
Diyatomlar, tek hücreli bir alg türdür. Bu canlılar etraftaki ışık miktarının çok az olduğu derin sularda bile fotosentez yapmayı başarır. Son bilimsel çalışmalar, diyatomların bu yeteneklerini kabuklarına borçlu olduğunu gösteriyor.
Diyatomların onlarca nanometre kalınlığındaki kabuklarında çok sayıda gözenek bulunur. Bu gözenekler büyüklüklerine ve yapılarına bağlı olarak ışıkla farklı biçimlerde etkileşir.
David Plant ve Mark Andrews önderliğindeki bir grup araştırmacı yakın zamanlarda diyatomların kabuklarını detaylı olarak inceledi. Yapılan çalışmalar sırasında ilk olarak yüksek çözünürlüklü mikroskobi teknikleri kullanılarak kabuklardaki gözeneklerin yapısı detaylı olarak görüntülendi. Daha sonra bu görüntülerden yararlanılarak kabukların çeşitli bölgelerinin ışıkla nasıl etkileştiği bilgisayar benzetimleri yoluyla incelendi. Sonuçlar, diyatomların kabuklarının özellikle fotosentezde kullanılan dalga boylarındaki ışıkla etkileştiğini gösteriyor. Bu durum, kabukların güneş ışığını toplamak için özelleştiğini doğruluyor. Sonuçlar, ayrıca, kabukların topladığı ışığı tüm hücreye dağıttığını, böylece hücrenin herhangi bir yerinde bu ışık enerjisinin fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye dönüştürülebildiğini gösteriyor.
Elde edilen sonuçların özellikle güneş gözeleri ile ilgili teknolojilerde yararlı olması bekleniyor.
Detaylı bilgiye Dr. Yannick D’Mello ve arkadaşlarının Optical Materials Express’te yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.