Elektrik Enerjisi Depolayan Yeni Malzeme
Linköping Üniversitesi (İsveç) Organik Elektronik Laboratuvarı’nda enerji depolama özelliğine sahip, kâğıt benzeri yeni bir malzeme geliştirildi.
Güç kâğıdı adı verilen malzeme nanoselüloz ve iletken polimerlerden elde ediliyor. Bu işlemde selüloz lifleri yüksek basınçlı suyla yaklaşık 20 nanometre çapında ince liflere ayrılıyor, bu ince lifler elektrik yüklü polimer içeren sulu çözeltiye daldırılıyor ve liflerin üzeri ince iletken polimer tabakasıyla kaplanıyor.
Bu malzemeden hazırlanan 15 cm çapında ve 1 milimetreden daha ince boyutlarda tabaka, 1 Farad (coulomb/volt) kadar elektrik depolama kapasitesine sahip. Bu yönüyle hâlihazırda kullanılan kondansatörlere benzer özellikler taşıyan malzemede tehlikeli kimyasallar ya da ağır metaller bulunmuyor. Hem hafif ve hem de suya dayanıklı olan bu yeni malzeme yüzlerce defa şarj edilebiliyor ve şarj olması sadece birkaç saniye sürüyor. Özellikle giyilebilir teknoloji alanında kullanılmaya aday bu malzemenin seri üretimi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Üretim aşamasındaki bazı zorluklar aşıldıktan sonra pek çok alanda karşımıza çıkacak gibi görünen bu malzeme enerji depolama ihtiyacına yeni bir çözüm sunuyor.
Kaynaklar:
- E. Malti ve ark., “An Organic Mixed Ion-Electron Conductor for Power Electronic”, Advanced Science, 2015.
- http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.662150?l=en