Geleceğin Süper Malzemesi Sudan 100 Kat Hafif
Bir grup araştırmacı düşük yoğunluklu ve kırılgan olan, silikadan üretilen aerojellerden çok daha üstün niteliklere sahip, Airloy adını verdikleri yeni bir aerojel üretti.
Yeni teknolojiler sayesinde yeni malzemeler geliştirildiği gibi yeni malzemeler sayesinde de yeni teknolojiler geliştiriliyor. Örneğin ucuz, yarı iletken çipler olmadan şu anki elektronik devrimi yaşayamazdık.
Aerojel denilen malzemeler aslında uzun zamandır biliniyor ve süperkritik kurutma denilen bir yöntemle sıradan jellerden üretiliyor. Yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında maddeler süperakışkan olarak adlandırılan, sıvı ile gaz arasında faz farkının kalmadığı bir hale geçer. Süperkritik kurutma yöntemindeyse süperkritik haldeki bir maddenin içinde bulunduğu ortamın basıncı aniden düşürülerek malzemenin gözenekli bir yapı kazanması sağlanır.
Genelde silikadan üretilen aerojeller düşük yoğunluklu ve kırılgandır. Ancak bir grup araştırmacı çok daha üstün niteliklere sahip, Airloy adını verdikleri yeni bir aerojel üretti. Airloy, yoğunluğu çok düşük (0,01 ile 0,9 gr/cm3 arasında) olmasına rağmen kendi ağırlığının 20.000 katını taşıyabilecek kadar dayanıklı. Bunun yanı sıra Airloy’un ses ve ısı yalıtkanlığı da çok iyi. Öyle ki günümüzde piyasada satılan malzemelerden 100-1000 kat daha iyi ses yalıtımı sağlıyor. Isı yalıtkanlığını kaybetmeden hem şeffaf görünüm kazandırılabilen hem de tabaka haline getirilebilen Airloy’un astronot elbiselerinde ve uzay teknolojilerinde kullanılması bekleniyor.
Kaynaklar: