Hücreleri Taşıyan Mikromotor
Bir grup araştırmacı yeni bir mikromotor geliştirdi. Ultrason dalgalarıyla harekete geçirilen ve manyetizma etkisiyle idare edilen motor, zarar vermeden canlı hücreleri bir yerden başka bir yere taşıyabiliyor.
Bir grup araştırmacı yeni bir mikromotor geliştirdi. Ultrason dalgalarıyla harekete geçirilen ve manyetizma etkisiyle idare edilen motor, zarar vermeden canlı hücreleri bir yerden başka bir yere taşıyabiliyor. Dr. Liqiang Ren ve arkadaşlarının yaptığı araştırmayla ilgili makale Science Advances’ta yayımlandı.
Geliştirilen mikromotorlar yarım kapsül biçiminde ve içleri boş. Bir tür polimerden üretilen motorlar altınla kaplanıyor. Ayrıca gövdelerinde mıknatıslar kullanılarak hareketlerinin yönlendirilmesine imkân veren bir miktar nikel de var. Mikromotorların iç yüzeyi kimyasal işlemden geçirilerek hidrofobik (suyu iten) hâle getiriliyor. Böylece motorlar suya batırıldığında iç kısımlarında hava baloncukları oluşuyor.
Motorları harekete geçirmek için ultrason dalgaları kullanılıyor. Motora çarpan dalgalar, hava baloncuklarının salınmasını ve böylece motorun hareket etmesini sağlıyor. Bir kez hareket etmeye başladıktan sonra harici manyetik alanlar uygulanarak motorun hareket yönü ve hızı ayarlanabiliyor.
Araştırmacılar geliştirdikleri motoru kullanarak çeşitli silika parçacıkları ve canlı hücreleri sulu ortamda istedikleri gibi hareket ettirmeyi başarmışlar. Hatta parçacıkları bir yerden başka bir yere taşıyarak su içinde çeşitli harfler yazmışlar.
Mikromotorların hareketleri sadece iki boyutla sınırlı değil. Mikrometre (metrenin milyonda biri) büyüklüğünde merdivenleri tırmanabiliyor, engelleri aşabiliyorlar.
Geliştirilen motor biyouyumlu. Bu yüzden özellikle biyoloji ve tıpla ilgili alanlarda yararlı olacağı düşünülüyor.