Japonya, Enerji İhtiyacının Yarısından Fazlasını Okyanuslardan Karşılamaya Hazırlanıyor
Japonya 2030’larda enerji ihtiyacının yarısından fazlasını okyanuslardan karşılamaya hazırlanıyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda öne çıkan alternatiflerden biri de okyanuslar. Su altı türbinleriyle akıntılardan enerji toplanarak elektrik üretilebiliyor. Üstelik bu sistemlerin verimliliği de yüksek. Rüzgâr ve güneş enerjisi sistemlerinin verimliliği %10-%40 arasında değişirken, okyanus akımlarından elektrik üreten sistemlerin verimliliği %70’lere kadar çıkabiliyor.
Güçlü akıntılara sahip derin denizlere kıyısı olan ülkeler gelecekte enerji ihtiyaçlarının önemli bir kısmını su altı türbinleri aracılığıyla karşılayabilir. Bu konuda önemli çalışmalara imza atan ülkelerden biri de Japonya. Pasifik Okyanusu’nun batısında yer alan ada ülkesi, 2030’larda enerji ihtiyacının yarısından fazlasını okyanuslardan karşılamaya hazırlanıyor.
Japon IHI firması, Kairyu adını verdiği bir üreteci yaklaşık 3,5 yıldır test ediyordu. Yakın zamanlarda 100 kW güç üreten sistemin tüm testlerden başarıyla geçtiği açıklandı.
Kairyu üreteçleri birbiriyle bağlantılı üç kapsülden oluşuyor. Yaklaşık yirmişer metre uzunluğundaki dış kapsüllerin ucunda türbinler var. Her biri yaklaşık 11 metre uzunluğunda olan türbinler birbirlerine zıt yönlerde dönecek biçimde tasarlanmış. Böylece sistem, türbinlerin dönme hareketinden etkilenmiyor. Ayrıca türbinlerin akıntıyı karşılama açısı ayarlanabiliyor. Böylece farklı akıntı hızlarında azami verim alınması sağlanabiliyor.
Yaklaşık 330 ton kütleli Kairyu, deniz tabanına demirleniyor ve herhangi bir derinlikte yüzebiliyor. Hatta akıntının daha güçlü olduğu bölgelere doğru hareket edebiliyor. Bakım dönemlerinde ise sistem su yüzeyine çıkarılıyor.
Japonya dünyanın en büyük altıncı karasularına sahip ülkesi. Sadece ülkenin doğu kıyılarındaki Kuroshio Akıntısı’ndan bile 200 GW güç elde edilebileceği tahmin ediliyor. Bu değer ülkenin şu anki üretiminin yaklaşık %60’ına karşılık geliyor.