Kök Hücre Yöntemiyle Mide Dokusu Üretildi
Cincinnati Çocuk Hastenesi Tıp Merkezi’nde çalışan bir grup araştırmacı kök hücre yöntemiyle laboratuvar ortamında mide dokuları üretmeyi başardı.
Cincinnati Çocuk Hastenesi Tıp Merkezi’nde çalışan bir grup araştırmacı kök hücre yöntemiyle laboratuvar ortamında mide dokuları üretmeyi başardı. Dr. K. W. McCracken ve arkadaşları tarafından kısa süre önce Nature’da yayımlanan araştırma, mide ile ilgili hastalıkların laboratuvar ortamında incelenebilmesi için çok önemli bir gelişme. Örneğin laboratuvar ortamında üretilen mide dokuları kullanılarak, mide kanseri üzerine araştırmalar yapılabilir ya da midenin ilaçlara nasıl tepki verdiği incelenebilir.
Araştırmalar sırasında mide dokuları üretmek için kök hücreler kullanılmış. Bu hücreler, içinde bulunduğu ortamın koşullarına göre başkalaşarak vücuttaki herhangi bir hücre türüne dönüşebiliyor. Deneyler sırasında kök hücrelerin mide dokularına dönüşmesi 34 gün sürmüş. Birkaç milimetre çapında olan dokularda, kan hücresi ve bağışıklık hücresi bulunmuyor. Ancak bu dokular yine de gerçek mide dokularına benziyor.
Elde edilen dokular ile gerçek mide dokuları arasındaki büyük benzerlik, araştırmacıların bu dokuları kullanarak mide hastalıkları ile ilgili deneyler yapmasına da imkân vermiş. Ülser ve mide kanserine sebep olan Helicobacter pylori bakterileri dokulara enjekte edildikten sonra, 24 saat içinde hücrelerin çoğalma hızının iki katına çıktığı ve tümörlerin oluşmasına sebep olan c-Met adlı bir genin aktifleştiği görülmüş. Bu etkilerin mide kanseri olan hastalardakilerle aynı olması, kanser araştırmalarında kök hücre yöntemiyle üretilen mide dokularından yararlanılabileceğini gösteriyor.