logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Güneş’teki Enerjiyi Yeryüzünde Üretmek Mümkün mü?

Yarım Tonluk Uzay Çöpü Kosmos-482 Okyanusa Düştü!

XMM-Newton Uydusu Kozmik Devin Kalp Atışlarını Yakaladı

Satranç Mayıs 2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

WASP-127b'nin Atmosferinde Ses Hızını Aşan Rüzgârlar

Uzay Çöpü Kosmos-482’nin Dünya’ya Düşmesi Bekleniyor!


Mide Asidi Neden Mideyi Aşındırmaz?

Hayriye Yetiş
11/06/2023

Mide bezlerinin bazıları mide duvarını kalın bir şekilde kaplayarak hidroklorik asidin tahriş edici etkilerinden koruyan mukus sıvısı üretir. Mide asidi, mide duvarına ulaşmadan bu mukus sıvısı tarafından etkisiz hâle getirilir.
 

Mide Asidi Neden Mideyi Aşındırmaz?

Blueastro/Istock

Mide asidi olarak bilinen hidroklorik asit güçlü bir asittir. Az bir miktarıyla hazırlanan sulu çözeltisi bile bazı metalleri aşındırabilir. Peki buna rağmen nasıl oluyor da mide asidi midemizi aşındırmıyor?

Mide asidi ya da gastrik asit; mide zarı tarafından üretilen, asitlik derecesi hayli yüksek, renksiz bir sıvıdır. Bu asit sindirim enzimleri, hidroklorik asit ve besin emilimini sağlayan çeşitli maddelerin karışımıdır. Et ve lifli gıdalar gibi sindirilmesi zor besinleri kolayca parçalayabilmesi için asitlik derecesi son derece yüksektir. İçeriğinde bulunan hidroklorik asit besinleri, sindirim enzimleri de besinlerin yapısında bulunan proteinleri parçalamakla görevlidir. Her gün ortalama 3,4 litre mide asidi üretilir.

pH Cetveli

Blueringmedia/Istock

Hidroklorik asit, midenin iç dokusunu örten ve epitel dokuda bulunan paryetal hücreler tarafından salgılanır. pH değeri 1 ile 2 arasında olan kuvvetli bir asittir. Öyle ki asitlik kuvveti limonda bulunan ve zayıf bir asit olan sitrik asidin asitlik kuvvetinden on kat fazladır.

kuvvetli asit zayıf asit

Suda tamamen iyonlaşan asitler “kuvvetli asit”, suda kısmen iyonlaşan asitler ise “zayıf asit” olarak isimlendirilir.

Mide asidindeki hidroklorik asidin dört temel işlevi vardır. Birincisi, sindirim enzimlerinin işini kolaylaştırmak amacıyla yediğimiz besinleri parçalamak. İkincisi, bu enzimlerin işlevlerini yerine getirebilmesi için ortamın asitlik derecesinin uygun pH değerinde olmasını sağlamak. Üçüncüsü, enzimleri aktif hâle dönüştürmek. Son olarak da midedeki mikroorganizmaları parçalamak. 

mide

AlonzoDesign/Istock – TefiM/Istock

Peki, asitlik derecesi bu kadar yüksek olan bir madde nasıl oluyor da midemize zarar vermiyor? Mide bezlerinin bazıları mide duvarını kalın bir şekilde kaplayarak asidin zararlı etkilerinden koruyan mukus sıvısı üretir. Mide asidi, mide duvarına ulaşmadan bu mukus sıvısı tarafından etkisiz hâle getirilir. Çünkü mukus sıvısının içinde bulunan bikarbonat iyonları bazik yapıdadır ve mide asidini kolaylıkla nötrleştirir. Böylece asidin mideye zarar vermesi engellenmiş olur.

Bütün bu mükemmel işleyişe rağmen beslenme düzenindeki bozukluklar, yoğun ve uzun süreli stres, sigara ve alkol kullanımı, fiziksel aktivitede azalma gibi olumsuz koşullar midedeki asit oranının düzensizleşmesine sebep olarak mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Kaynaklar:

  • https://www.scientificamerican.com/article/why-dont-our-digestive-ac/
  • https://www.lybrate.com/topic/acidity
  • https://www.informedhealth.org/how-does-the-stomach-work.html
     

 

Konu
Asitler ve Bazlar
Genel Kimya

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Anadolu Parsının En Net Görüntüsü Kaydedildi

Haberler • 07-12-2024

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş