Organizmalar Tarafından Ayrıştırılabilen Transistör
Elektronik atıkların çevreye verdiği zararların önüne geçmek amacıyla çalışmalar yapan bir grup araştırmacı, canlı organizmalar tarafından ayrıştırılabilen transistörler geliştirmeyi başardı.
Her yıl yüz milyonlarca elektronik cihaz çöpe atılıyor ve bu cihazların büyük bir kısmı geri dönüştürülmediği için çevreyi kirletiyor. Elektronik atıkların çevreye verdiği zararların önüne geçmek amacıyla çalışmalar yapan bir grup araştırmacı, canlı organizmalar tarafından ayrıştırılabilen transistörler geliştirmeyi başardı. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde çalışan Dr. J.-H. Seo ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Applied Physics Letters’ta yayımlandı.
Prof. Dr. Zhenqiang Ma’nın liderliğinde yapılan araştırmada selüloz içeren fiber kullanılmış. Güçlü ve transparan olan bu malzemenin en önemli özelliği, günümüzde elektronik cihazlarda kullanılan polimerlerin aksine, canlı organizmalar tarafından ayrıştırılabilmesi. Ayrıca malzemenin genleşme katsayısı düşük olduğu için, ısıya maruz kaldığı zaman şeklinde büyük değişiklikler olmuyor. Tüm bu özellikler selüloz içeren fiberlerin çevre dostu elektronik cihazların geliştirilmesinde kullanılabileceğini gösteriyor.
Yeni geliştirilen transistörler, ormana bırakıldıkları zaman kısa süre içinde mantarlar tarafından ayrıştırılabiliyor. Üstelik araştırma grubunun lideri Prof. Ma, geliştirdikleri transistörün performansının geleneksel silikon tabanlı transitörlerden daha iyi olduğunu belirtiyor.