Robotik Cerrahi ya da Uçak Katlama Sanatı
Robot kolların cerrahide kullanılmasıyla, en azından bazı ameliyatlar için sağlıklı dokuların korunması büyük ölçüde başarılmış görünüyor.
Yakalandığımız hastalık sonucu ameliyat olma düşüncesi pek çoğumuzu rahatsız eder. Çünkü ameliyatın kendisi, anestezisi ve iyileşme süreci ayrı ayrı endişe verici görünür. Bilim insanları ameliyatın gerekli olduğu durumlarda sağlıklı dokulara verilebilecek zararı en aza indirmek için pek çok çalışma yapıyor. Örneğin robot kolların cerrahide kullanılmasıyla, en azından bazı ameliyatlar için sağlıklı dokuların korunması büyük ölçüde başarılmış görünüyor.
En çok kullanılan robot kollardan biri şu ana kadar kendisi ile üç milyondan fazla ameliyat gerçekleştirilen “Da Vinci”. Cerrahi müdahalelerin daha kolay ve başarıyla yapılmasını sağlayan bu teknoloji robot kol olarak adlandırılsa da ameliyat tamamıyla bir cerrah tarafından gerçekleştiriliyor. Robot kollar normalden çok daha küçük kesiklerle ameliyat bölgesine ulaşabiliyor. Ayrıca robot kolun “ikiden fazla eli” var. Genelde bunlardan biri ameliyat edilen bölgeye yüksek çözünürlüklü üç boyutlu kamera tutuyor. Robot kolun eklemleri, insan bileğinin yapamadığı hareketleri kolaylıkla yapabiliyor. Bu da ameliyatı yapan cerrahın görüşünü, hassasiyetini ve kontrolünü artırarak çok daha verimli çalışmasını sağlıyor. Öte yandan robot kolun ameliyatların başarısını yeterince artırmadığını ve ölümcül durumlara sebebiyet verebileceğini iddia eden araştırmacılar da var.
Aşağıdaki videoda bir cerrahın robot kol teknolojisiyle bir üzümün kabuğunu yerine dikmesini seyredebilirsiniz.
Bu videoda ise bir cerrahın robot kolu kullanarak kâğıttan uçak katlayıp “uçurması” görülüyor.
Ayrıca Bilim ve Teknik dergisinin Şubat 2013 sayısındaki “Robotik Cerrahi ve Üroloji” adlı yazıda hem konu hakkında hem de bu robotun Türkiye’deki kullanımı hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Kaynaklar: