Sivrisineklere Karşı Koruma Sağlayan Kumaş
Brown Üniversitesinde çalışan Robert Hurt ve arkadaşları sivrisineklere karşı koruma sağlayan grafen tabanlı bir kumaş geliştirdi.
Brown Üniversitesinde çalışan Robert Hurt ve arkadaşları sivrisineklere karşı koruma sağlayan grafen tabanlı bir kumaş geliştirdi. Araştırma ile ilgili makale Proceedings of The National Academy of Sciences (USA)’da yayımlandı.
Her yıl dünya genelinde yaklaşık bir milyon insan sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Sivrisinekler, mikro büyüklükteki iğneleriyle kolaylıkla kumaşları ve cildi delebiliyor. Ayrıca terdeki kimyasal maddeleri algılayarak kolaylıkla insan cildini arayıp bulabiliyorlar. Günümüzde sivrisineklere karşı alınan önlemler arasında sineksavar kimyasal maddeler ve koruyucu kıyafetler var. Ancak bu yöntemlerin hiçbirinin tam anlamıyla etkin olduğu söylenemez.
Grafen, karbon atomlarından oluşan tek katmanlı bir malzemedir. Yüksek mekanik dayanıklılığıyla ve kimyasal maddelere karşı bariyer olmasıyla bilinir. Araştırmacılar da grafenin bu özelliklerinin sivrisineklere karşı koruyucu kumaş geliştirmede yararlı olacağını düşünerek çalışmalara başlamışlar.
Deneyler kısaca GO olarak adlandırılan grafen oksit filmleri ve kısaca rGO olarak adlandırılan, çeşitli işlemlerle oksijen içeriği azaltılmış grafen oksit filmleri üzerinde yapılmış. Sonuçlar, hem GO’nun hem de rGO’nun kuru hâldeyken sivrisinekler tarafından algılanan terdeki kimyasal sinyalleri engelleyebildiğini gösteriyor. Üstelik malzemeler delinmeye karşı da çok dayanıklı. Malzemeler terle ıslatıldığındaysa GO yumuşuyor ve etkinliğini kaybediyor ancak rGO hâlâ sinyalleri engellemeye ve direnç göstermeye devam ediyor.
Elde edilen sonuçlar, rGO’nun sivrisineklere karşı koruma sağlayan giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesinde yararlı olacağını gösteriyor.