Sözcükleri Görseller Olarak Algılıyoruz
Journal of Neuroscience’ta yayımlanan bir araştırmaya göre sözcükleri sanıldığının aksine harfler, heceler ya da sesler olarak değil birer görsel olarak algılıyoruz.
Okuma sürecinin nasıl gerçekleştiğini düşündünüz mü hiç?
Journal of Neuroscience’ta yayımlanan bir araştırmaya göre sözcükleri sanıldığının aksine harfler, heceler ya da sesler olarak değil birer görsel olarak algılıyoruz. Buna göre beynimizdeki sinir hücreleri yeni bir sözcükle karşılaştığında onu kaydediyor ve bir anlamda resimli bir sözlük oluşturuyor. İleride, kaydetmiş olduğu sözcüklerden biriyle karşılaştığında onu tanıyor ve hemen okumamızı sağlıyor.
Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Maximilian Riesenhuber ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre bu işlem tıpkı tanıdığımız insanların yüzünü hatırlamamıza benziyor. Ancak sözcük tanıma işlemi beynimizin sol lobunda gerçekleşirken yüz tanıma işlemi sağ lopta gerçekleşiyor. Beynimizin belli bir bölümü tanıdığımız insanların kim olduklarını hatırlamamız için yüzlere odaklanırken bir başka bölümü ise sözcüklerin bütününe odaklanarak onları hızla okumamızı sağlıyor.
Okumanın genellikle sözcüklerin sesli olarak hecelenmesi şeklinde öğretildiği klasik yöntemde bazı insanların başarılı olamadığını belirten araştırmacılar, sözcüklerin birer görsel olarak öğretilmesinin bu insanlar üzerinde işe yarayabileceğini öne sürüyor.