Türkiye CERN’e Ortak Üye Oldu
Türkiye'nin Mayıs ayında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’yle (CERN) imzaladığı ortaklık anlaşması 22 Ocak 2015 tarihinde TBMM tarafından kabul edildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz Mayıs ayında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’yle (CERN) imzaladığı ortaklık anlaşması 22 Ocak 2015 tarihinde TBMM tarafından kabul edildi. Daha önce gözlemci statüsünde bulunan Türkiye bu anlaşmayla birlikte ortak üyelik statüsü elde etti. Bundan sonraki süreçte Türk bilim insanları CERN’de kadrolu olarak çalışabilecek, Türkiye kurumda daimi personel istihdam edebilecek ve kuruma yaptığı maddi destek oranında ihalelerden pay alabilecek. Bu sayede Türkiye CERN’deki teknolojileri transfer edilebilecek.
CERN, 1954 yılında Avrupa’daki bilim çalışmalarını tek bir çatı altında toplamak amacıyla kuruldu. CERN’de çalışan bilim insanları kâinatın Büyük Patlama’dan sonra nasıl şekillendiğini anlamaya çalışıyor. 2013 yılında CERN’de bulunan Higgs bozonu Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştü.