Ulusal Artik Bilimsel Araştırma Seferi Ekibi Kuzey Kutbu’ndaki Deniz Buzu Hattına Ulaştı
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi, 71 derece Kuzey enleminden Kuzey kutup noktasına çevirdikleri rotalarıyla deniz buzu hattına ulaştı.
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen TASE - IV çerçevesinde 26 Haziran 2024 tarihinde İstanbul’dan Oslo’ya doğru yola çıkan Türk Bilim Ekibi, 71 derece Kuzey enleminden Kuzey kutup noktasına çevirdikleri rotalarıyla deniz buzu hattına ulaştı. Norveç’in Tromso Şehri’nden Norveç bayraklı “R/V PolarXplorer” (Ice Class 1C) isimli Bilimsel Araştırma Gemisi ile seferini sürdüren ekip, 16 proje için 24 istasyondan bilimsel araştırmalara öncülük edecek örnekler alacak.
Arktik Seferi’nde Kimler Yer Alıyor?
Sefer Ekibinde Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK, Bulgaristan Antarktik Enstitüsü, İtalya Kutup Bilim Enstitüsü, Şili Antarktik Enstitüsü ve Şili Austral Üniversitesi’nden dokuz Türk araştırmacı, Bulgaristan ve Şili’den de birer misafir araştırmacı görev alıyor.
Arktik Seferi ile Ne Amaçlanıyor?
Bu yılki araştırma seferinde özellikle iklim değişikliğinin hızlı sonuçlarıyla ilgili net verilere ulaşılması hedefleniyor. Seferde görevli 11 kişilik bilim ekibi, Arktik Okyanusu’ndaki Barents Denizi’nde günlerdir zorlu koşullarda geçen yolculuklarını 71 derece kuzey enleminde görülen deniz buzu hattına ulaşarak yarılamış oldu.
Arktik Bölge Neden Önemli?
Arktik Bölge, Arktik Okyanusu ile birlikte toplam 20 milyon km²’lik bir alanı kapsıyor. Bu alan Dünya’nın hidrokarbon rezervlerinin 1/3’üne ev sahipliği yapıyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle azalan deniz buzları, denizlerde yaşayan ya da denizlerdeki canlılarla beslenen canlıların bu bölgelere göç etmesine yol açıyor. Ayrıca buzların erimesiyle Kuzey Okyanusu’nda açılan yeni deniz rotaları, bölgenin deniz ticareti açısından önem kazanmasına neden oluyor. Kuzey Deniz Rotaları olarak adlandırılan bu yeni deniz ticareti rotaları, geleneksel rotalara kıyasla daha kısa olduğundan ekonomik yararlar sağlıyor.
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.
Kaynak:
- https://tubitak.gov.tr/tr/haber/dorduncu-ulusal-arktik-bilimsel-arastirma-seferi-tase-iv-basladi
- https://tubitak.gov.tr/tr/haber/ulusal-artik-bilimsel-arastirma-seferi-ekibi-kuzey-kutbundaki-deniz-buzu-hattinda