Uranüs’ün Kuzey Kutbunda Kasırga Tespit Edildi
Bir grup gök bilimcinin VLA radyo teleskoplarıyla yaptığı gözlemler sonucunda, Uranüs’ün kuzey kutbunda güçlü bir kasırga olduğu tespit edildi.
JPL-CALTECH/NASA, VLA
1986 yılında Uranüs’ün yakınından geçen Voyager uzay aracı, gezegenin güney kutbunda çevresine kıyasla daha hızlı hareket eden ve dönme hareketi yapan hava akımları olduğuna dair bulgular elde etmişti. Ancak uzay aracındaki cihazların duyarlılığı bir kasırganın varlığını kesin olarak tespit edebilecek kadar iyi değildi.
Son yıllarda Uranüs’ün kuzey kutbu yavaş yavaş Dünya’ya doğru döndü. Böylece yeryüzündeki teleskoplarla gözlemlenebilir hâle geldi. Bilimsel çalışmalar, gezegenin kuzey kutup bölgesinde dönen hava akımları olduğunu gösterdi.
NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan Alex Akins ve arkadaşları, 2021-2022 yıllarında VLA radyo teleskoplarıyla çalışmalar yaparak Uranüs’ün kuzey kutup bölgesindeki sıcaklık koşullarını inceledi. Elde edilen sonuçlar, Uranüs’ün kuzey kutup bölgesindeki bir alanda, bulutların altında kalan havanın çevresine kıyasla daha ılık ve daha kuru olduğunu gösteriyor. Bu durum, tıpkı Dünya’daki kasırgalarda olduğu gibi, dönen hava akımlarının ortasında düşük basınçlı bir bölge olduğu anlamına geliyor.
Akins ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalar, daha önceleri Uranüs’ün kuzey kutbunda kasırga olduğuna dair elde edilen ipuçlarını destekliyor. 2015 yılında yapılan çeşitli gözlemler, kasırganın giderek güçlendiğini gösteriyor.
Detaylı bilgiye Alex Akins ve arkadaşlarının Geophysical Research Letters’ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.